Мінгареллі – про асоціацію з ЄС: багато важливих проектів лежать у Раді без руху

Мінгареллі – про асоціацію з ЄС: багато важливих проектів лежать у Раді без руху

Укрінформ
Європейський Союз готовий допомагати України у реформуванні, однак відповідальність за швидке і повне впровадження Угоди про асоціацію України з ЄС лежить на українській владі.

Про це написав посол Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі у статті для "Європейської правди".

"Як Європейський Союз, ми готові допомагати вам вирішувати й долати складні завдання та виклики, які приносять з собою реформи, у тому числі ті, що передбачені Угодою про асоціацію. Однак українці, особливо українська влада, мають пам’ятати, що цей процес трансформації повністю залежить від них", - зазначив Мінгареллі.

Він додав, що партнерство ЄС з Україною – це не відносини між донором й отримувачем, а взаємини, які спираються на рівносильний внесок і прагнення обох сторін.

"Європейському Союзу потрібно побачити реформи для їхньої підтримки", - акцентував дипломат.

Мінгареллі зазначив, що не може бути жодного виправдання затримці впровадження Угоди про асоціацію України з ЄС: вона має здійснюватися швидко й повною мірою, і відповідальність за це лежить на українській владі, особливо народних депутатах, обраних, щоб представляти український народ і приймати рішення від його імені.

Посол ЄС зауважив, що, розпочавши першу сесію 2018 року, Верховна Рада тримає ключі до ухвалення важливого законодавства.

"Конструктивний і ефективний діалог парламенту з іншими основними гравцями, зокрема урядом і Президентом, має як ніколи вирішальне значення... Крім того, законодавчі завдання та зобов’язання у рамках Угоди про асоціацію заслуговують на сфокусованішу роботу над законодавчими ініціативами, наприклад під час спеціальних пленарних днів для розгляду і прийняття пов’язаного з Угодою законодавства", - переконаний Мінгареллі.

Водночас він констатував, що, на жаль, нині багато важливих законопроектів залишаються у Верховній Раді без руху, і в той же час реєструються законопроекти, які суперечать чи навіть шкодять Угоді про асоціацію, зокрема, законопроект "Купуй українське, плати українцям!".

Читайте також: Мінгареллі назвав децентралізацію в Україні "історією вражаючого успіху"

Якщо подібні законодавчі ініціативи не будуть переглянуті, це може призвести до втрати Україною міжнародної репутації та порушення зобов’язань, взятих нею у відносинах з ЄС, попередив дипломат.

Також посол ЄС зазначив, що підходи та погляди можуть бути різними, як це і притаманно демократичному суспільству, однак реформатори країни мають залишатися об’єднаними, коли справа стосується рішучих перетворень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-