Мінські угоди були приречені з самого початку - німецький експерт

Мінські угоди були приречені з самого початку - німецький експерт

Укрінформ
Мінські угоди від самого початку були приречені через незацікавленість Росії в їхньому виконанні, але не варто називати їх зовсім марними.

Про це в коментарі Укрінформу сказав берлінський політолог, співробітник німецького відділення Фонду Маршалла, експерт з питань Центральної та Східної Європи Йорг Форбріг.

«Мінськ був приречений на те, щоб зазнати невдачі в досягненні своєї мети», - констатує він.

Читайте також: Поки російські війська присутні в Україні, виконати Мінськ неможливо – Яценюк

Експерт нагадує, що угода відображала прагнення, принаймні, з боку України, Франції та Німеччини, повернути мир на Донбас. Цей намір однозначно не реалізовано: війна продовжувала вирувати впродовж трьох років з моменту підписання, то з більшою, то меншою інтенсивністю воєнних дій.

Але Мінські угоди навіть близько не відповідають початковим амбіціям, які явно не розділяла Росія, каже Форбріг. Кремль хоче підтримувати, і, в кінцевому підсумку, заморозити цей конфлікт, який дає йому важелі впливу на політичний розвиток України. Саме так це відбувається у всіх інших так званих заморожених конфліктах на пострадянському просторі.

Читайте також: Наступний глава МЗС Німеччини має більше робити для України - журналіст

Легко відкинути Мінські угоди як повністю провальні, продовжує експерт. Але, переконаний він, тим не менш, угоди не були зовсім вже безрезультатними.

По-перше, були досягнуті деякі практичні результати, включаючи обмін заручниками та відновлення водопостачання по контактній лінії. Ці результати можуть здатися незначними порівняно з прагненням повернути мир, але вони мають значну гуманітарну цінність.

По-друге, Мінські угоди стали основною точкою відліку для західних санкцій, введених проти Росії, країни-агресора. І ЄС, незабаром після підписання «Мінська», і США згідно з законодавством Конгресу минулого року поставили будь-яке пом'якшення санкцій у залежність від конструктивної ролі Росії у сприянні здійсненню Мінських угод. Таким чином «Мінськ» є важливим щитом проти багатьох в Європі і США, хто хотів би швидкого зняття санкцій.

Читайте також: Миротворці ООН можуть сприяти реалізації "Мінська" - Берлін

По-третє, «Мінськ» у поєднанні з санкціями, ймовірно, перешкодив подальшому поширенню війни з Донбасу далі по території України. Ні проект «Новоросія», ні сухопутний коридор у Крим – обох цих сценаріїв дуже боялися до підписання «Мінська» - не матеріалізувалися.

Враховуючи всі ці моменти, «Мінськ» надав хоч якийсь позитивний вплив на ситуацію в Україні, резюмував Форбріг.

Читайте також: Геращенко розповіла, про що говоритимуть на наступному засіданні в Мінську

Нагадаємо: Мінські угоди-2 були погоджені на саміті в Мінську 11-12 лютого 2015 року керівниками Німеччини, Франції, України, Росії у форматі «Нормандської четвірки» і підписані контактною групою, що складається з представників України, Росії, ОБСЄ та невизнаних "республік".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-