Міжнародні експерти радять прискорити створення Антикорупційного суду

Міжнародні експерти радять прискорити створення Антикорупційного суду

Укрінформ
Міжнародна антикорупційна консультативна рада (МАКР) рекомендує Україні якомога швидше створити Антикорупційний суд.

Про це журналістам повідомив голова комітету Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Рішення номер один, яке вони (члени МАКР - ред.) рекомендує, – це створити якомога швидше Вищий антикорупційний суд. Вони вважають, що… в нинішніх українських судах в їхньому вигляді, з їхньою залежністю можуть бути винесені вироки топ-корупціонерам. Тому вони рекомендують якомога швидше створити спеціалізований Вищий антикорупційний суд з повною незалежністю і спеціальною процедурою добору суддів", - зазначив Соболєв.

Окрім того, за його словами, міжнародні експерти також вказуючи на ризик незалежної діяльності Національного антикорупційного бюро України.

"Ще одна з рекомендацій, ризик, на який вони звертають увагу - це те, що новостворене Державне бюро розслідувань може бути використане для підриву незалежності Антикорупційного бюро. Ви знаєте, що законодавством саме Державне бюро розслідувань отримало право розслідувати злочини працівників Антикорупційного бюро чи антикорупційної прокуратури. Наші колеги, уважно вивчивши ситуацію, вважають, що це є загроза того, щоб атака на Антикорупційне бюро почалася ще й із цього боку", - зазначив голова профільного комітету.

Читайте також: Антикорупційний суд: комітет ВР дав "зелене світло" президентському законопроекту

Як повідомлялося, в рамках реалізації Меморандуму від 8 вересня 2017 року, підписаного між Комітетом Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції та Програмою "Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні" (EUACI), відбудеться презентація членами Міжнародної Антикорупційної Консультативної ради (МАКР) експертного висновку щодо аналізу антикорупційних зусиль України у сфері розслідування, кримінального переслідування та судового розгляду справ високопосадової корупції.

До Міжнародної антикорупційної консультативної ради входять топ-антикорупціонери Європи: Карлос Кастресана, Анка Юрма, Джовані Кеслер, Драго Кос, Мартін Кройтнер, Данієль Телесклаф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-