Варшава хоче підняти на вищий рівень

Варшава хоче підняти на вищий рівень "історичний" діалог із Києвом

Заява
Укрінформ
Варшава і Київ повинні підняти історичний діалог на вищий рівень і відновити роботу міжурядової комісії з питань охорони і повернення втрачених і незаконного переміщених культурних цінностей. 

Про це йдеться в заяві Міністерства культури і національної спадщини Польщі за результатами візиту до Києва 22-23 жовтня віце-прем'єра, міністра культури Пьотра Глінського. 

“Історичний діалог Польщі й України вимагає загального і системного підходу. У зв'язку з цим польська сторона запропонувала підняти ранг партнерів щодо переговорів. Польська сторона порушила питання відновлення роботи Міжурядової комісії з питань охорони і повернення культурних цінностей під головуванням віце-прем'єрів чи міністрів, які відповідають за культуру і національну спадщину обох країн, і підготовки в її рамках рішень у сфері історичної політики і вшанувань, які влаштують обидві сторони”, - йдеться в заяві.

Зазначається, що питання, порушені під час візиту Глінського до Києва, мають “першочергове значення” для хорошої підготовки візиту в Україну президента Польщі Анджея Дуди (у грудні - ред.), для якого історичні питання є близькими.

Підкреслюється, що польська сторона “вважає неприйнятною нинішню заборону на пошукові роботи та ексгумацію”, оскільки вважає, що польські та українські жертви конфліктів потребують гідного поховання. 

“Ми вважаємо, що підставою для порозуміння у сфері вшанування має бути спільне узгодження змісту і форми польських та українських взаємних поховань в Польщі та Україні, оскільки пріоритетом для обох сторін має бути поступ у справі вшанувань, а також у сфері охорони і повернення культурних цінностей”, - йдеться в заяві Міністерства культури РП.

Читайте також: У Польщі оштрафували чоловіка, який зірвав український прапор у школі - ЗМІ

Під час візиту в Україну віце-прем'єра Польщі Глінського супроводжували заступник глави МЗС Польщі Бартош Ціхоцький та заступник голови Інституту національної пам'яті Польщі Кшиштоф Швагжик.

Як повідомлялося, українська сторона у травні цього року заборонила проведення будь-яких ексгумацій польською стороною в Україні після того, як на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля польські націоналісти за присутності ЗМІ демонтували український пам'ятник. Українська сторона тоді висунула вимогу відновлення пам'ятника, а також усіх інших українських місць пам'яті, знищених вандалами упродовж 2015-2016 років. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-