Скасування недоторканності: КСУ почав розгляд законопроектів

Скасування недоторканності: КСУ почав розгляд законопроектів

Укрінформ
До Конституційного суду України надійшли звернення парламенту щодо розгляду двох законопроектів про скасування депутатської недоторканності.

Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Зокрема, надійшли звернення про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до статті 80 Конституції України (в частині скасування депутатської недоторканності) № 6773, а також про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) № 7203 вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Читайте також: Президент просить КС не зволікати з депутатською недоторканністю

Як повідомляв Укрінформ, 19 жовтня Верховна Рада включила до порядку денного та направила до Конституційного суду для оцінки законопроекти №7203 Президента України та №6773 групи депутатів щодо обмеження недоторканності народних депутатів.  

Президентським законопроектом пропонується викласти статтю 80 Конституції у новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності. Разом із тим пропонується зберегти "індемнітет" - народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп".

Передбачається, що закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

Депутатським законопроектом пропонується також виключити частини першу, третю статті 80 Конституції, якими передбачено гарантії депутатської недоторканності і залишити частину 2 цієї статті щодо "індемнітету".

Разом із тим, на відміну, від президентського законопроекту, проект депутатів передбачає набрання чинності законом з дня, наступного за днем його опублікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-