Угорщина блокуватиме будь-яке зближення України та ЄС

Угорщина блокуватиме будь-яке зближення України та ЄС

Заява
Укрінформ
Угорщина вважає підписання Президентом Петром Порошенком закону про освіту “ганебним” та має намір блокувати євроінтеграційні прагнення України.

Про це заявив у вівторок міністр закордонних справ та торгівлі Угорщини Петер Сіярто, повідомляється на сайті угорського Міністерства закордонних справ.

"Угорщина блокуватиме всі кроки в рамках Європейського Союзу, які передбачатимуть поступ у процесі європейської інтеграції України в дусі програми "Східне партнерство", - йдеться у заяві.

"Ми можемо гарантувати, що це матиме болісний вплив на майбутнє України", - вказав міністр. 

Заява була зроблена в Сінгапурі, де Сіярто перебуває з візитом у складі офіційної делегації на чолі з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Сіярто також назвав підписання закону Президентом України «ганебним і обурливим».

«Петро Порошенко досі говорив про європейську Україну, але про всі ці наміри і цілі тепер він може забути", - заявив глава МЗС Угорщини. За його словами, Угорщина блокуватиме всі ініціативи, які могли б бути сприятливими для України на всіх можливих майданчиках та у всіх міжнародних організаціях, перш за все, в рамках ЄС.

У заяві міністр здебільшого критикує Президента України за те, що він поставив свій підпис під законом про освіту. 

«До цього часу президент Порошенко говорив про те, що хоче приєднати Україну до Європи, але з сьогоднішнім рішенням він просунувся далеко від Європи та зробив величезний крок у зворотному напрямку", - заявив Сіярто.

Як повідомлялося, увечері 25 вересня Президент України підписав закон "Про освіту", ухвалений Верховною Радою 5 вересня. 

Застереження проти мовної статті цього закону нього висловили Румунія, Болгарія, РФ та Молдова. У законі про освіту передбачено, що діти нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або декількох дисциплін.

Читайте також: Експертиза Ради Європи "мовної" статті має припинити маніпуляції - Климпуш-Цинцадзе

Україна направила на експертизу до Ради Європи мовну статтю закону про освіту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-