У Центрі НАТО в Україні назвали хорошою новиною закон про курс на членство

У Центрі НАТО в Україні назвали хорошою новиною закон про курс на членство

Укрінформ
Ухвалений Верховною Радою закон щодо зовнішньополітичного курсу України допоможе з втіленням необхідних для членства в Альянсі реформ. 

Про це заявила директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова під час лекції в Art hub Укрінформу в рамках дискусійного клубу "Відкрий світ" на тему: "Поточні та майбутні пріоритети НАТО". 

"На сьогоднішній день залишається в силі рішення Бухарестського саміту НАТО у 2008 році, що Україна стане членом НАТО. На саміті у Варшаві Президент України заявив, що пріоритетом для нього та для його уряду є проведення визначених реформ. Це те, де ми знаходимося в даний момент. Ми також взяли до уваги нещодавно прийнятий закон Верховною Радою. Я переконана, що в цілому це хороша новина, оскільки допомагатиме з втіленням реформ", - сказала вона.

Водночас Маронкова вказала на те, що Альянс поки не отримував офіційний запит щодо членства України у НАТО. "І я не можу говорити від імені країн-союзників, якою буде їхня позиція", - заявила вона, відповідаючи на запитання щодо перспектив членства України в НАТО.

Крім того, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні відповіла на запитання кореспондента Укрінформу щодо того, чи можуть стати окуповані частини Донбасу та анексований Крим перешкодою для приєднання України до НАТО у майбутньому: "У Північноатлантичному договорі чітко сказано, що кожна європейська країна може стати членом НАТО, якщо вона може забезпечити свою безпеку і безпеку суспільства. Це наша Біблія. А далі, очевидно, все залежить від країн-членів, які входяться до Альянсу в цей момент - чи вони оцінять, що країна може забезпечити безпеку та принести її до північноатлантичного виміру. Ми справді не маємо такого досвіду серед 29 членів, які зараз є. Але це не означає, що це не може вивчатися".

Як повідомляв Укрінформ, 8 червня Верховна Рада ухвалила проект закону №6470 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)". Закон, зокрема, передбачає внесення необхідних змін до законів України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України" для відновлення цілеспрямованого прагматичного курсу України на набуття членства в НАТО як стратегічного зовнішньополітичного пріоритету держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-