Нетаємний агент Феміди: Луценко розказав про мільярдні зловживання і затримання десятками

Нетаємний агент Феміди: Луценко розказав про мільярдні зловживання і затримання десятками

Фото
Укрінформ
Відсутність юридичної освіти все ж часом заважає у роботі генпрокурором: "Це правда... і я мушу інколи визнавати свої помилки".

На думку Луценка, його наступник має бути фаховим юристом, бо "я доламаю каральну і політизовану систему ГПУ і зроблю з неї нормальну європейську інституцію, де кожен прокурор і слідчий не буде відчувати жодного страху перед тим, що мусить робити по закону".

Водночас він зауважив, що має достатньо політичної волі і енергії, щоб примусити юристів працювати швидко і в рамках закону.

Очільник ГПУ відзвітував у Верховній раді за рік роботи.

Арешти у «справі Клименка»

Екс-високопосадовці Міністерства зборів і доходів в двох областях були попереджені про сьогоднішні обшуки і змогли втекти, повідомив з трибуни ВР Юрій Луценко.

«Сьогодні в Україні відбувається фінальна операція в рамках другої справи Клименка, яка стосується «податкових майданчиків». Як ви, напевно, вже знаєте, сьогодні було проведено зранку близько 500 обшуків, затримано і доправлено в ГПУ 22 колишні керівники податкової системи, які завдали значних збитків держбюджету. На жаль, декілька керівників - членів організованого злочинного угруповання, що розкрадало бюджет через так звані податкові майданчики, були попереджені в двох областях і втекли», - сказав Луценко.

Він додав, що для зазначених екс-податківців найоптимальніше - здатися слідству «Прикордонники чекають, але найкраще - здатися слідству, це зменшить відповідальність перед судом», - зауважив генпрокурор.

Нагадаємо, що сьогодні головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що правоохоронці затримали 23 екс-високопосадовців Міндоходів під час 450 одночасних обшуків у 15 областях.

Депутатські справи

За результатами перевірки е-декларацій у 35 народних депутатів усі документи відповідають дійсності, щодо кількох десятків депутатів тривають перевірки.

"Ви уповноважили мене перевіряти електронні декларації по статті 212 "Несплата податків". Ця перевірка стосується поки що усіх народних депутатів, хто задекларував в декларації суму в еквіваленті понад 100 тисяч доларів США... Ми разом з Державною фіскальною службою уже перевірили і 35 присутніх у цьому залі людей можуть спати абсолютно спокійно, їхні декларації повністю відповідають всім документам", - заявив Луценко.

***

Генпрокурор Юрій Луценко готовий направити до Верховної Ради подання на позбавлення депутатської недоторканності Андрія Лозового і Євгена Дейдея, коли ці документи будуть належним чином підготовлені САП.

"За поданням керівника САП я готувався підписати таких повідомлень ще щодо двох народних депутатів... У справах і Лозового, і Дейдея я виявив грубі помилки при підготовці подання. Воно повернуто в САП. В разі його надходження я знову його скерую сюди", - сказав керівник ГПУ.

***

Луценко заявляє, що Ляшко сам просить зняти недоторканність зі "своїх" нардепів.

"Дякую за те, що висловлюєте критичні зауваження, що підписуєтеся повним складом за мою відставку. Дай Бог, щоб цей склад не зменшився найближчим часом. Для того і є опозиція, щоб критикувати владу. Я прошу Бога, щоб фракція радикалів не зменшувалась, бо таке життя. Він (Ляшко - ред.) постійно сам вимагає від Верховної Ради зняти депутатську недоторканність то з одного свого депутата, то з другого, то з третього і навіть викреслити його з депутатів. Бо так він (Ляшко - ред.) сформував фракцію. Я просто Бога прошу, щоб фракція не зменшувалась, бо опозиція в цій країні потрібна", - сказав Луценко.

***

За словами Луценка, нардеп Геннадій Бобов заявив про намір сплатити понад мільйон доларів несплачених ним податків. "Щодо народного депутата Бобова... Сьогодні зранку мені народний депутат Бобов повідомив про те, що він згоден з цим повідомленням і сплачує до державної казни понад мільйон доларів несплачених податків", - сказав Луценко.

Втім, згодом Бобов заявив, що як «законослухняний громадянин, прийняв вимогу» сплатити до бюджету  28 млн грн «в якості нарахувань за податковими зобов'язаннями», а з ГПУ судитиметься за свою честь та ділову репутацію. Раніше голова ВР Андрій Парубій повідомив, що скерував до Регламентного комітету подання Генпрокуратури щодо зняття недоторканності з Бобова.

Скандал навколо системи е-декларування

Систему е-декларування розробили студенти Київського політехнічного інституту. А грант, який виділила на це Данія, розікрали. "Слідство з'ясувало, щодо жодного конкурсу з обрання переможця створення системи електронного декларування не було. Уряд Данії надав кошти на створення системи електронного декларування для організації ПРООН в Україні. Ця організація визначила виконавця робіт ТОВ "Міранда", що було встановлено працівниками фіскальної служби", - заявив Луценко.

"Керівник ТОВ "Міранда" пан (Юрій - ред.) Новіков підписав угоду і доручив виконання цих робіт викладачу Київського політеху, а також його студентам, що вони і зробили. І вся ця система була зроблена цими особами", - додав він.

Водночас Новіков, за словами генпрокурора, вирішив присвоїти кошти, виділені на створення електронного декларування, і перерахував їх через фіктивну фірму на рахунок в Естонії.

«Нові» справи

ГПУ перевіряє інформацію, що перший заступник директора НАБУ Гізо Углава не позбувся грузинського громадянства. "Ми знаходимося на стадії, коли отримали заяву про скоєний злочин від юридичної компанії, а також від ваших двох колег - народних депутатів. Вони заявили про скоєний злочин у тому, що керівництво НАБУ підписало контракт із паном Углавою, знаючи, що він не вийшов з грузинського громадянства”, - зазначив Луценко.

За його словами, “Це буде спокійна, об'єктивна перевірка документів, сподіваюсь на співпрацю і пана Ситника, і пана Углави. Жодної політичної мотивації у цьому немає".

***

Правоохоронці мають відеозапис, який дає змогу говорити про причетність членів штабу "Опозиційного блоку" на Дніпропетровщині до організації і фінансування діяльності "тітушок" під час сутичок у Дніпрі 9 травня.

"Ми затримали декілька десятків тих, хто нападав на бійців АТО, встановили, хто їх організатор, через добровільне погодження співпрацювати зі слідством одного з цих "тітушок", сподіваюся, їх буде ще кілька... Тепер ми вже знаємо точно, хто організовував і інструктував цих "тітушок" і, пане керівник "Опозиційного блоку", в мене погані новини - вони всі організовувалися, інструктувалися і фінансувалися у вашому штабі на Дніпропетровщині, особисто паном Вілкулом і паном Колесніковим. На цей момент ми маємо відповідне відео, як вони всі разом заходять в офіс - слава БПП, бо їхній офіс поруч і в них є відеокамера", - заявив Луценко.

За його словами, про це свідчать і дані прослуховування, отримання яких дозволив суд.

"Я хочу звернутися до вас поки що не через подання до ВР, а просто з пропозицією, щоб ваші депутати дали правдиві свідчення для всієї України і прийнаймні вибачилися за те, що "тітушки" у вашій голові ще не вивітрилися", - додав гепрокурор, звертаючись до керівництва "Опоблоку" у парламенті.

***

Генпрокурор визнав помилку слідства у розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета, а саме: не було вилучено важливе відео з камери спостереження, яке змогли отримати журналісти.

"Мушу визнати, що слідством була допущена помилка (у розслідуванні вбивства Шеремета - ред.), конкретна помилка в тому, що вилучивши 201 камеру спостереження, ще одна і, як виявилося, найважливіша камера, не була вилучена. Завдяки журналістам ці відеозйомки стали відомими, шкода, що на весь світ, а не для слідчих. Тим не менше ці плівки є дуже важливими для слідства. Наскільки я знаю, керівництво МВС також визнало помилку, і зараз стараються надолужити", - сказав він.

***

Справу про вбивство журналіста Олеся Бузини передадуть до суду ближчим часом - після ознайомлення обвинувачуваних Андрія Медведька і Дениса Поліщука з матеріалами.

"Стосовно справи Бузини - підозрювані після проведення біологічних експертиз переведені у розряд обвинувачених і скоро ця справа після ознайомлення з матеріалами піде до суду", - сказав генпрокурор.

***

Луценко просить народних депутатів посприяти у завершенні справи щодо підозрюваного у замаху на шахрайство й у вимаганні 500 тис. доларів члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського для того, щоб він постав перед судом. За його словами, «Справа давно закінчена, і 7 томів цієї справи направлено на ознайомлення. Гречківський не може протягом декількох місяців ознайомитись з 7 томами обвинувачення. І я би попросив вашої підтримки, вашого авторитету для того, щоб член ВРП пішов на лаву підсудних, а не сидів у членах ВРП».

Він зауважив: згідно закону, ГПУ має право обмежити ознайомлення зі справами, однак, Печерський суд Києва відмовив ГПУ у цьому клопотанні. "На сьогодні ми відправили повторний запит до Печерського суду про обмеження закінчення з ознайомленням", - сказав Луценко. 

Справи Януковича і К⁰

Найбільшим своїм досягненням за рік роботи Генпрокурор вважає початок суду над екс-президентом Віктором Януковичем, який обвинувачується у державній зраді українського народу. "І це лише перший крок, - підкреслив Луценко. - Саме колишній президент став символом зла для Майдану та мільйонів українців. Я як генпрокурор доведу це в суді".

Він також подякував депутатам, які підтримали зміни до закону про заочне засудження і "цим зірвали плани розвалити справу Януковича та інших його пособників".

За словами генпрокурора, завдяки цьому закону, попри рішення Інтерполу про зняття з розшуку Януковича та його оточення, вдасться притягнути до відповідальності усіх, хто грабував українців і ховається за межами країни.

***

Справу за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича і екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка в організації розстрілів на Майдані направлять до суду одразу після винесення вироку у справі за обвинуваченням Януковича у держзраді.

"Я добре розумію вимогу народу, народних депутатів і також маю особисте бажання бачити на лаві підсудних організаторів безчинств проти мирних демонстрантів Майдану. Тому за інформацією, яку мені надають слідчі і прокурори у провадженні, я можу повідомити, що справа по пред'явленню обвинувального акту Януковичу і Захарченку за організації безчинств на Майдані проти мирних демонстрантів буде скеровано до суду одразу після розгляду справи про держзраду Януковича", - сказав Луценко.

Він уточнив, що якщо проти однієї особи до суду подається 2 справи, то вони мають об'єднуватися в одну, і "щоб не затягувати час, ми спочатку дочекаємося справедливого вироку по держзраді Януковича і наступного ж тижня буде наступне подання по Майдану".

"Ми будемо йти крок за кроком, справа за справою, по усьому, що накоїла мафія Януковича, і це не буде швидко", - резюмував генпрокурор.

***

Українські суди наразі розглядають справи щодо 32 колишніх посадовців часів президентства Віктора Януковича, заявив Луценко.

 «Перед тими, хто розпускає плітки про те, що ці сьогоднішні та інші затримання нічим не закінчаться, повідомляю: вже відповідають у судовому процесі 32 екс-посадовців часів Януковича та керівники фіктивних підприємств, що їх обслуговують. Зокрема, на лаві підсудних зараз перебувають заступник голови Нацбанку тих часів, директор підрозділу Нацбанку, двоє керівників податкової інспекції в Печерському районі тощо», - сказав Луценко.

Він поінформував, що вже засуджено 16 осіб, серед яких -  колишній перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Олександр Сухомлин, заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Олександр Кацуба, екс-начальник податкової міліції Андрій Головач та ін. «Окрім того, свідчення цих та інших засуджених при підписанні угод вивели ГПУ на керівництво енергетичного сектору тих часів», - додав генпрокурор.

***

Слідство наразі не має достатньо доказів для оголошення підозр суддям Конституційного Суду, які ухвалювали рішення про скасування Конституції 2004 року.

"Така справа (стосовно суддів КСУ. - Ред.) дійсно є, але також існує чинна норма законодавства про те, що будь-який суддя не відповідає за своє рішення в кримінальному порядку. Крім того, свідчення, які на перших етапах були надані декількома суддями КСУ, були ними відкликані", - пояснив він.

Водночас генпрокурор розповів, що наразі слідчі зосередилися на оцінці законності дій колишнього міністра юстиції, який своїм "волюнтаристським рішенням ввів через друк (у виданні Мін`юсту "Офіційний вісник України". - Ред.) рішення про перехід до старої редакції

"Якщо слідство встановить усі необхідні докази та пройдуть всі експертизи, то ця справа також буде направлена до суду, причому в найближчі місяці", - пообіцяв Луценко.

***

За час роботи Луценка на посаді генпрокурора до суду направлено 31 обвинувальний акт щодо 70 осіб стосовно перешкоджання мирним протестам на Майдані. «Як я і обіцяв, активізовано розкриття злочинів, пов'язаних із перешкоджанням мирним акціям протесту на Майдані. З початку розслідування проваджень по Майдану правоохоронними органами скеровано до суду 147 обвинувальних актів щодо 228 осіб. За час мого перебування на посаді генпрокурора надіслано до суду в цих справах 31 обвинувальний акт щодо 70 осіб», - наголосив Луценко.

Він зазначив, що до суду, зокрема, направлено акт щодо колишнього керівника столичної міліції, якому інкриміновано організацію і виконання побиття учасників мирних аакційф протесту на Майдані 30 листопада та 1 грудня 2013 року. Крім того, у травні було скеровано до суду обвинувальний акт щодо колишнього першого заступника голови Одеської ОДА, підозрюваного у причетності до організації побиття 19 лютого 2014 року мирних демонстрантів.

«Ще 20 осіб, в тому числі керівники обласної та міської одеської міліції тих часів, знаходяться на судовому процесі. Наразі судами в цій категорії майданівських справ вже засуджено 42 особи», - додав генпрокурор.

Очищення та ефективність ГПУ

Завдяки роботі Генеральної інспекції Генеральної прокуратури України з лав прокуратури звільнено 46 прокурорів. За словами Луценка, Генеральна інспекція ГПУ, в якій 6 із 7 посад заняли представники громадських організацій на відкритому конкурсі, вичищає бруд, зрадників і корупціонерів.

***

Генпрокуратура за рік роботи повернула до держбюджету 52 млрд грн при тому, що річне фінансування відомства складає 5 млрд. "Якщо взяти результати діяльності за рік і поділити їх на дні, то ми можемо сказати, що нова прокуратура приносила щодня до державного бюджету 142 млн грн. За рік бюджет поповнився завдяки діяльності Генпрокуратури та наших колег на 52 млрд грн. При річному бюджеті Генпрокуратури в 5 млрд", - заявив Луценко.

***

Луценко наполягає: необхідно створити спеціалізовану палату суддів на основі Кримінального суду. "Суддів просто немає, ми відправляємо тисячі справ, але нікому їх вести. І тому хотів би, щоб ви розглянули внесений нещодавно в профільний комітет проект про створення спеціалізованої палати в існуючому кримінальному суді з розгляду справ категорії А. Це Антикорупційний суд з нових суддів може вже до кінця цього року запустити роботу", - сказав Луценко.

Також він повідомив, що за рік його роботи до судів було передано 1,5 тисячі справ про хабарництво, але вироки ухвалено лише стосовно 100 осіб. За його словами, вся робота правоохоронних органів сходиться до судів, "де є тромб, через який робота зупиняється". Луценко зазначив, що нині на одного суддю припадає до 500 справ.

Фото: Володимир Тарасов 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-