У Мінінформі оприлюднили ТОП-5 брехні росіян у Гаазі

У Мінінформі оприлюднили ТОП-5 брехні росіян у Гаазі

Укрінформ
Міністерство інформаційної політики зібрало 5 головних фактів брехні російської делегації в Міжнародному суді ООН у Гаазі, який розглядає позов України проти РФ.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник глави МІП Дмитро Золотухін.

«Події на сході України є не військовою агресією, а внутрішньо-українським конфліктом — БРЕХНЯ. Насправді - створення, фінансова підтримка та воєнний вишкіл відповідних парамілітарних організацій на Донбасі проводився російськими силами ще у 2009-му році в контексті підготовки до активних дій проти України»,  - навів перший факт брехні росіян Золотухін.

Крім того, за його словами, державні органи та громадські організації України надали та продовжують надавати гігабайти підтверджень про присутність російських військ на суверенній території України.

Як зазначив заступник міністра, ще одна брехня з боку РФ - нібито рейс Малайзійських авіаліній МН-17 на Донбасі міг бути збитий українськими військовими, оскільки відповідні частини ЗСУ та техніка також могли перебувати у наближенні до місця катастрофи, а міжнародна розслідувальна комісія та JIT не враховують російських доказів. «Розслідувачами вже давно відтворені усі факти і аспекти того, як БУК-М1, який вбив 298 людей, був привезений на територію України з Росії, знаходився під контролем російських найманців та керованих і спонсорованих ними терористів, та випустив ракету з конкретно встановленого місця», - наголосив заступник міністра. 

Збрехали росіяни в Гаазі і про те, що російської зброї та російських військових «на Донбасі немає». Як наголосив Золотухін, урядові та неурядові організації, журналісти, експерти та волонтери вже зібрали гігабайти доказів того, що представники регулярних російських військових частин перебували на Донбасі, використовували зброю, брали участь у бойових зіткненнях, постачали зброю і важку техніку російського виробництва терористам.

Брехала російська делегація і про те, що Україна не дотримується Мінських домовленостей. «Ескалація в Авдіївці була спровокована проросійськими терористами через 5 годин після телефонної розмови Володимира Путіна з Дональдом Трампом. Волонтери міжнародної спільноти «ІнформНапалм» зафіксували бронетехніку та важку артилерію, яка знаходилася у безпосередній близькості до лінії зіткнення, що порушує норми домовленостей в рамках Мінських угод»,  - зазначив заступник керівника МІП.

Найбільш цинічною російська делегація була, коли говорила про те, що нинішня так звана «блокада» на Донбасі свідчить, «що, може, Україна сама є спонсором тероризму?». «На українських підприємствах, які ще не встигли вкрасти росіяни, працюють громадяни України, які отримують зарплатню та сплачують податки до українського бюджету. Ці громадяни України утримуються терористами в заручниках і потребують допомоги міжнародної спільноти та захисту в міжнародному суді!» - підкреслив Золотухін.

Як повідомляв Укрінформ, під час сьогоднішніх слухань в Міжнародному суді ООН в Гаазі директор правового департаменту МЗС Росї Роман Колодкін заперечив правову та фактологічну основу для впровадження Міжнародним судом ООН запобіжних заходів, на яких наполягала Україна під час першого дня слухань у Гаазі у рамках позову проти Росії.

Він також звинуватив Україну в тому, що у своєму позові проти Росії вона нібито «хоче поєднати дві різні ситуації, керовані різними правовими інструментами» та «втягнути суд у відносини Росії й України, які є чітко поза межами юрисдикції цієї справи».

У Міжнародному суді у Гаазі з 6 до 9 березня відбуваються попередні слухання за позовом України проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Нинішні слухання присвячені поданому Україною запиту про запровадження тимчасових заходів, спрямованих на запобігання продовженню порушень з боку Росії протягом розгляду справи по суті.

Українська сторона, зокрема, просить Міжнародний суд домогтися від Росії негайно припинити матеріальну та іншу підтримку «груп, що вдавалися до актів тероризму проти цивільних в Україні», і чинити тиск на такі групи, щоб вони надалі не здійснювали подібних актів, а також утриматися від дискримінації в Криму.

Як зазначила 6 березня під час виступу в Гаазі заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, Україна також вимагає компенсації за порушення Росією міжнародних договорів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-