Росія у Гаазі заявляє, що зброю на Донбасі бойовики викопали з шахт

Росія у Гаазі заявляє, що зброю на Донбасі бойовики викопали з шахт

Укрінформ
Росія грунтує свою правову позицію на твердженні, що бойовики на Донбасі самі знайшли зброю – радянську або залишену українською армією.

Про це заявив під час розгляду українського позову в Гаазі один з представників РФ у процесі Ілья Рогачев, повідомляє "Європейська правда".

"Головне джерело зброї, яка опинилася у повстанців (за термінологією представника РФ - ред.) – це запаси радянських часів, що були на території України. Велика частина цих була залишена в шахтах Донбасу і опинилася у повстанців", - заявив він.

"Крім того, велика частина була залишена українською армією, яка тікала", - додав російський дипломат.

Рогачев не став коментувати докази, надані українською стороною, щодо використання бойовиками на Донбасі новітньої зброї, яка є на озброєнні лише російської армії.

Варто також зауважити, що ключове сховище старої радянської зброї на Донбасі розташоване в Бахмуті (колишньому Артемівську). В 2014 році бойовики протягом тривалого намагалися захопити відповідну військову частину в Артемівську, але зустріли опір і не потрапили на територію.

Коментуючи цю заяву російського представника, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зауважила, що згідно з цією логікою, у шахті мав лежати і "Бук", з якого збили малайзійський літак MH-17, та інша новітня російська смертоносна зброя.

"Отже, в Міжнародному суді ООН в Гаазі росіяни заявили, що зброя лежала в шахтах. Згідно з цією логікою, там лежав і "Бук", з якого збили малайзійський Боїнг... В шахтах лежати новітні гради, Буратіно і інша смертоносна зброя, тому в шахти не пускають місію СММ ОБСЄ", - зазначила вона.

Як повідомлялося, у Міжнародному суді у Гаазі з 6 до 9 березня тривають попередні слухання за позовом України проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Нинішні слухання присвячені поданому Україною запиту про запровадження тимчасових заходів, спрямованих на запобігання продовженню порушень з боку Росії протягом розгляду справи по суті.

Фото: AFP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-