Росія у Гаазі переконує, що татар у Криму зараз більше, ніж до анексії

Росія у Гаазі переконує, що татар у Криму зараз більше, ніж до анексії

Укрінформ
На слуханнях у Міжнародному суді в Гаазі позову України проти Росії заступник директора департаменту МЗС РФ з гуманітарної співпраці та прав людини Григорій Лук'янцев заявив, що наразі в Криму проживає більше татар, ніж до анексії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Загальна кількість татар, які живуть у Криму, є трохи вищою, ніж до 2014 року", - сказав Лук'янцев.

За його словами, Україна "неправильно наводить факти", стверджуючи, що кількість кримських татар, які живуть на півострові, після зміни статусу Криму катастрофічно знизилася - більш ніж 5 разів. Зокрема, напередодні українська делегація доповіла суду, що з 2014 року кількість кримських татар на півострові знизилася з 243 тис. 400 осіб до 42 тис. 254 осіб, адже велика кількість представників цього народу виїхала з окупованого Криму на материкову частину України.

Натомість представник російської сторони заявив, що Україна хотіла "підтасувати цифри" і насправді зараз у Криму проживають 232 тис. 340 кримських татар. Загалом же татар на півострові, за версією РФ, - 277 тис. 336 осіб, тобто більше, ніж жило до 2014 року, заявив представник російського МЗС.

Крім того, представники Росії у відповідь на обвинувачення у порушенні Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації заявили, що переслідування кримських татар та українців у Криму нібито не були дискримінацією.

"Щодо статей 2 та 5 конвенції Україна представила список так званих обвинувачень, які стосувалися кримських татар та українців. Але Україна не пояснила, як ці дії є дискримінацією чи расовою дискримінацією", - сказав представник РФ Матіас Форту.

Він заявив, що, за даними статистики, українці чи кримські татари "не зазнавали особливого ставлення у кримінальному плані порівняно з іншими жителями Криму".

Як повідомлялося, 7 березня у Міжнародному суді в Гаазі Росія відповідає на обвинувачення України у порушенні Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму від 9 грудня 1999 року та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації від 21 грудня 1965 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-