Клімкін закликав ООН бути

Клімкін закликав ООН бути "більш ініціативною" у розв'язанні конфліктів

Укрінформ
Україна вважає, що всі ключові структури ООН, в тому числі генеральний секретар Організації та Рада Безпеки, можуть бути більш ініціативними та ефективними в процесі врегулювання сучасних конфліктів.

На цьому наголосив, виступаючи під час засідання РБ ООН у вівторок, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Україна вважає, що генеральний секретар повинен діяти ініціативно в ситуаціях, пов'язаних з попередженням і впливом на конфлікти. Ми також повністю згодні з генеральним секретарем, що Рада Безпеки має більш активно використовувати варіанти, викладені в главі 6 Статуту ООН", - заявив український міністр.

Водночас він підкреслив, що генсек також не повинен відсторонятися від того, щоб звертати увагу Радбезу на небезпечні події відповідно до статті 99 Статуту ООН. "Жоден з цих інструментів не використовувався у 2008 році (під час агресії Росії проти Грузії. – Ред.), або в 2014 році (початку агресії РФ проти України. – Ред.) попереднім генеральним секретарем", - нагадав Клімкін. Він висловив переконання, що в якості першого кроку на цьому напрямі "генеральний секретар міг би розробити варіанти для політичної присутності та присутності в плані безпеки ООН в Україні та щодо способів співробітництва з ОБСЄ".

Окремо Клімкін наголосив на необхідності провести реформу в роботі Ради Безпеки ООН, щоб унеможливити зловживання з правом вето. "Рада Безпеки має бути здатною ефективно реагувати на конфлікти незалежно від потенційної присутності держави-сторони конфлікту в якості постійного члену РБ ООН", - заявив український міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-