Експерти вважають, що криза в Україні подолана завдяки уряду Гройсмана

Експерти вважають, що криза в Україні подолана завдяки уряду Гройсмана

Опитування
Укрінформ
Більшість експертів-учасників опитування "Перше півріччя роботи нового уряду: втрачені можливості чи успіх на шляху реформ?" вважають, що політична і економічна криза наприкінці минулого - початку цього року, подолана завдяки діям уряду Гройсмана.

Про це на прес-конференції повідомив кандидат політичних наук, політолог Олександр Палій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Таких людей у нас 56% з кількох десятків експертів. Певний соціальний оптимізм з’явився серед тих людей, які постійно займаються питаннями внутрішньої політики», - сказав Палій.

При цьому він уточнив: 36% експертів заявили, що криза вже вирішена, і ще 20% заявили, що криза ще не вирішена до кінця, але вже намітився вихід з неї. Те, що гостра фаза кризи вщухла, але ще залишаються кризові явища, вважають 30% респондентів. 

За словами Палія, найбільш важливими подіями, які вплинули на формування ставлення до уряду Гройсмана, учасники опитування визначили: «прийняття рішення щодо ціни на газ» і «своєчасне подання проекту ююджету, який називають чесним». Вони отримали по 20% голосів. «Отримання траншу МВФ» визначили 12% респондентів. «Регулярні поїздки Гройсмана в регіони» визнали впливовими 6% експертів. 

По 4% відсотки отримали «швидке прийняття Плану дій уряду і регулярне звітування» та «конфлікт щодо незгоди Гройсмана на призначення деяких міністрів при формуванні уряду для забезпечення самостійності на посту прем’єра». А 2% експертів визнали впливовою «жорстку публічну позицію по відношенню до деяких чиновників».  

Фахівці не приділили жодної уваги фразі, сказаній в парламенті: «Я вам покажу, як управляти країною» - 0%. При цьому понад 30% експертів назвали інші події і фактори, зокрема відсутність популізму, антикорупційну політику, чутливу поведінку до запитів суспільства, відкритість, але при цьому відсутність стратегії, більшу зрозумілість дій, якість управлінських рішень і темпи перетворень, відкритість роботи уряду. 

Експерти віддали «пальму першості» серед урядових ініціатив ремонту доріг – 33%. Вони також вважають помітними зміни сфери безпеки і оборони - 18%, реформування енергетичного сектору (14%) та відновлення економічного зростання (12%). Згадали й про результати в інших сферах, зокрема охорона здоров’я (5%) та освіта та наука (4%).

При цьому експерти суттєво рідше називали реформування державної служби (3%) серед тих галузей, де найбільш помітні результати роботи уряду. Власні варіанти висловили 11% експертів. Зокрема називалися: «продовження децентралізації» і «покращення макроекономічної ситуації». 

Переважна більшість респондентів впевнена, що за півроку Гройсман довів свою здатність проводити реформи і зміг подолати той скепсис, що поширювався під час його призначення на посаду Прем’єр-міністра. 

Водночас лише 7% опитаних заявили, що криза тільки поглибилася. Стільки ж мали іншу думку з цього приводу. 

Дослідження було проведене на замовлення громадського об’єднання «Європейська ініціатива». Опитування проводилося методом телефонного анкетування в період 20-22 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-