Вирок Надії Савченко - 22 роки і 30 тисяч рублів

Вирок Надії Савченко - 22 роки і 30 тисяч рублів

Укрінформ
Донецький суд Ростовської області РФ визнав народного депутата Надію Савченко винною за усіма статтями звинувачення.

Суд оголосив вирок Надії Савченко - 22 роки

Донецький суд Ростовської області РФ оголосив вирок Надії Савченко.

За статтею «вбивство» українці дали 18 років, за статтею «замах на вбивство» -10, за «незаконний перетин кордону» - штраф. У підсумку вийшло 22 роки і штраф 30 тисяч рублів.

***

Суд визнав Савченко винною

Донецький міський суд Ростовської області визнав народного депутата України Надію Савченко винною, однак не встиг озвучити точний термін ув'язнення.

Суддя оголосив перерву на 5 хвилин, оскільки коли він почав озвучувати термін ув'язнення, Савченко почала співати "Горіла шина, палала!"

***

До української делегації в залі суду «підтягнулися» спецназівці-пристави

У суду немає жодних сумнівів у винуватості Савченко за всіма пунктами звинувачень, написав адвокат українки Микола Полозов в Твіттері.

Однак, у суду, очевидно, є сумніви в тому, що присутні в залі з радістю сприймуть вирок Надії. «Ближче до оголошення строку кілька спецназівців-приставів перемістилися до української делегації в залі суду», - зазначив адвокат.

***

Суд відкинув всі доводи захисту

Свідкам захисту суд не довіряє і їхні доводи відкидає.

Про це написав у своєму Твіттері адвокат Микола Полозов. «Загалом, всі доводи захисту нікчемні. Усі», - резюмував інший адвокат Марк Фейгін.

«Така нехитра, на рівні 2 курсу юрфаку, мотивувальна частина. Без спроби викрутитися. По тупому», - додав Фейгін.

У той же час, у вироку наголошується, що суд повністю довіряє показанням бойовиків-сепаратистів: казати неправду про Савченко "немає причин" у сепаратистів з батальйону "Заря"!, - обурився Фейгін.

***

Російська "феміда" про імунітет Савченко - делегата ПАРЄ: Непереконливо

«Суд перейшов до мотивувальної частини. Довід про імунітет делегата ПАРЄ суду здається непереконливим», написав адвокат українки Микола Полозов в Твіттері.

***

Із зали суду, де оголошують вирок Надії Савченко погрожують вивести членів української делегації. Про це на своїй сторінці у Тwitter написав прес-секретар Президента України Святослав Цеголко. 

Він додав, що напруга у залі зростає. Після того, як представники України заявили протест проти присутності "тітушок", охорона пообіцяла "вивести нас і навіть штовхалася: ви не на Майдані", - додав Цеголко.

***

На оголошення вироку у справі Надії Савченко знову не пускають журналістів. Усі «вільні» місця зайняли «титушками». Про це повідомив адвокат льотчиці Микола Полозов в Твіттері.

***

Із вироку Савченко: типова бандерівка

За вчора і сьогодні суддя Степаненко прочитав приблизно 90 аркушів з товстої пачки, написав Полозов. І навів цитату з вироку: «типова бандерівка». У залі сміх. Суддя: «кому весело - можу видалити». Савченко: "мені весело!"

***

Надію Савченко доставили в Донецький суд Ростовської області. 

Про це повідомляють «РИА Новости».  

Сьогодні, як очікується, суд оголосить для Савченко міру покарання. 

                                                                    ***

22.03.2016  Українську льотчицю охороняють 16 російських автоматників. Про це у своєму Фейсбуці повідомив Святослав Цеголко.

"Щойно став випадковим свідком зупинки автозака Надії Савченко на залізничному переїзді. Нарахував 16 автоматників. Як же вони її бояться!", - написав прес-секретар Порошенка.

                                                                       ***

21.03.2016  У Європарламенті прийняли заяву з вимогою звільнити Савченко

Комітет у закордонних справах Європарламенту підтримав спільну заяву щодо звільнення Надії Савченко.

Про це повідомила народний депутат Альона Шкрум у Фейсбуці.

"Щойно голова комітету у закордонних справах Європарламенту пан Ельмар Брок оголосив про необхідність заяви щодо судового вироку Донецького суду Ростовської області РФ щодо Надії Савченко", - зазначила вона.

За словами Шкрум, "Комітет не визнає це судове рішення, вважає справу політично мотивованою та закликає до звільнення Надії".

"Заперечень від членів комітету-євродепутатів не було", - додала нардеп.

                                                                            ***

Донецький міськсуд втомився - у засіданні оголошено перерву  до 10 ранку 22 березня. Читання вироку Надії Савченко не закінчено. Сьогодні вистачило часу на оголошення доводів обвинувачення, показів свідків обвинувачення і потерпілих, показів свідків захисту.

***

Докази захисту Савченко суддя уклав у дві сторінки

На оголошенні вироку народному депутату України Надії Савченко в Донецькому міськсуді Ростовської області доводи команди адвокатів суддя Степаненко уклав у дві сторінки, повідомив у своєму Твіттері адвокат Микола Полозов.

Він також дав пояснення, чому Надія Савченко не завжди слухає вирок стоячи, як належить за російськими законами, а іноді сідає на лаву. За словами адвоката, у Савченко зараз низький тиск і сильно набрякають ноги. Тому вона періодично сідає, щоб трохи відпочити.

***

Українську делегацію таки пустили до суду

Українську делегацію пустили на другу частину засідання у справі народного депутата Надії Савченко, де їй сьогодні оголошують вирок, написав у Твіттері народний депутат Олексій Рябчин. 

«Ми в залі знову! Скандал подіяв і цього разу після перерви пустили і дипломатів, і українську делегацію», - написав Рябчин.

***

Amnesty вимагає перегляду справи Савченко

"Абсолютно неприйнятно відправляти Надію Савченко до в’язниці після такого недолугого та політизованого судового розгляду", - наголосив Джон Дальхузен, директор Amnesty International в Європі та Центральній Азії.

За його словами, низка сумнівних процедур та рішень головуючого судді протягом цього судового процесу показують очевидне презирство до процедури належного судочинства та позбавляють Савченко будь-якої надії на доведення своєї невинуватості.

"Єдиний шлях, завдяки якому правосуддя може бути досягнуто і для Надії, і для журналістів, що загинули, — це повне та неупереджене розслідування всіх підозр та повторний розгляд, який має бути вільним від політичного втручання та відповідати міжнародним стандартам правосуддя", - заявив Дальхузен.

***

На оголошення вироку Савченко приїхали 17 дипломатів з ЄС та США

«Нас з обіду не пустили в зал. Всю делегацію. Завели європейців. Приїхало 17 дипломатів з ЄС та США. Зараз перебуваємо в окремому приміщенні, де можемо дивитися трансляцію судового засідання», – повідомила народний депутат від БПП Ірина Луценко.

За словами народного депутата, о 16.00 в судовому засіданні знову запланована перерва. «Сподіваємося, що зможемо потрапити в зал суду», – додала вона.

***

Вирок оголошуватимуть ще годин десять

"Суддя продовжує зачитувати показання свідків. І поки що  немає підтвердження, що вирок обвинувальний. Але, думаю, в цьому ніхто не сумнівається. Як і в тому, що покарання буде призначене досить велике. Суддя прочитав близько 30 аркушів з пачки в 150-200. Тож, з таким темпом оголошення вироку - ще годин на десять", - розповів адвокат Марк Фейгін.

За його словами, під час оголошеної перерви Надія Савченко українською мовою прямо заявила присутнім, що має намір оголосити після набуття чинності вироком сухе голодування.

***

Після перерви в суд не пустили навіть українського консула

Представників України не пускають у Донецький міськсуд РФ за оголошення вироку у справі Надії Савченко. Про це у Фейсбуці написала присутня в Донецьку Ростовської області РФ нардеп Марія Іонова. 

Це підтвердив у Твіттері прес-секретар Президента України Святослав Цеголко: «Щойно українську делегацію без пояснень причин не пустили до залу засідання суду: ані мене, ані народних депутатів, ані консулів».

***

Фейгін: Покарання для Савченко оголосять завтра

"Ми почули, по-моєму, 30 сторінок. Загальний обсяг може бути 100, може 150. - Заявив адвокат Надії Савченко Марк Фейгін під час судової перерви. - Можливо, це закінчиться сьогодні, можливо, скоріше, що це перейде на завтра. Можливо, до резолютивної частини ми дійдемо до завтрашнього дня. Завтра почуємо резолютивну частину і, власне, покарання ми почуємо лише в резолютивній частині, хоча суть обвинувачення вже буде зрозуміла з мотивувальної", - пояснив адвокат.

***

Фейгін: Вирок буде обвинувальний, можете не сумніватися

Адвокат Марк Фейгін пояснив поспіх журналістів з вироком Савченко наявністю обвинувальних висновків у ввідній частині.

"Ви почули першу ввідну й описову частини. Я бачив, що деякі ЗМІ поквапилися сказати, що вирок обвинувальний. Він буде, звісно, обвинувальний, ви можете в цьому не сумніватися... І точно буде великий строк покарання. Але поки що ми чуємо тільки ввідну й описову частини. Мотивувальну частину, де ми дійсно почуємо оцінку судом наданих доказів, з якої можна буде зробити прямий більш-менш висновок про винуватість Надії, - це буде трохи пізніше. Проте, фактично у ввідній частині, у тому числі, перераховуються обвинувальні висновки й аргументи сторони обвинувачення, які були надані спочатку. Тому на слух це виглядає як вже фактичне визнання вини Савченко, як обвинувальний вирок, але насправді це не так. Суд може у своїй мотивувальній частині спростувати ці свідчення, показання свідків і т.д.", - пояснив адвокат.

***

Лінкявічус: Росія знову ставить себе по інший бік справедливості

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус прокоментував початок оголошення вироку Надії Савченко: "Росія знову вирішила перебувати по інший бік справедливості. Всі причетні до цього фарсу мають бути притягнуті до відповідальності".

***

Суддя продовжує читати свідчення свідків.

На оголошенні вироку народному депутату України Надії Савченко суддя продовжує читання свідчення свідків.

Про це сказав Укрінформу адвокат Микола Полозов.

"Суддя все ще читає мотивувальну частину, показання свідків, потерпілих. Ймовірно, скоро оголосять перерву на обід, після чого продовжать читання. У руках у судді пачка 150 аркушів приблизно", - сказав він.

***

Марина Порошенко звернулась до Мішель Обами

Дружина Президента України  звернулася до першої леді США Мішель Обами із закликом долучитися до кампанії зі звільнення Надії Савченко.

***

Адвокат заявляє, що ЗМІ поспішили з новиною про визнання Савченко винною

Микола Полозов у своєму Твіттері написав, що "визнавати" Савченко винною - зарано - суд наразі зачитує текст обвинувачувального висновку, який скопіювали у вирок

                                                           ***

Російські ЗМІ повідомляють, що Надію Савченко визнано винною за звинуваченням у вбивстві російських журналістів під Луганськом. Про це повідомила Медуза. (Як відомо, знімальна російська група потрапила під обстріл, який, нібито, коригувала Савченко).

Про те, що Надію Савченко визнали винною в незаконному переході кордону РФ, передає РІА Новости.

****

Савченко збирається відновити сухе голодування

Українська льотчиця не має наміру оскаржувати обвинувальний вирок і збирається відновити сухе голодування.

"Це її рішення, вона вважає, що відмова від оскарження прискорить переговорний процес та її видачу Україні", - сказав адвокат Марк Фейгін, зазначивши, що Савченко має намір знову розпочати сухе голодування після набрання вироком чинності, тобто через 10 днів. "Вона вважає, що після цього строку її одразу мають відправити додому", - сказав адвокат.

***

***

Нагадаємо, Надію Савченко в Росії звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які в 2014 році влітку незаконно перебували під Луганськом, надаючи інформаційну підтримку озброєним сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і незаконному перетині російського кордону.

Савченко та її захист ці звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів Надію вже захопили в полон сепаратисти, потім примусово переправили її до Росії.

Слідство вимагає позбавити Надію Савченко волі на 23 роки.

Фото на першій сторінці: Антон Наумлюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-