Тарас Деяк, активіст, організатор "ведмежої блокади" на Закарпатті
Ми блокуватимемо транзит фур до Росії, а згодом - і весь російський бізнес в Україні
Інтерв'ю 26.02.2016 10:05

- Ні. Знаєте, після Майдану, коли тоді ми вже два роки протистоїмо ворогові у війні - ні. Я добре пам'ятаю, як в Іловайську росіяни передавали по рації: "Хохли, перестаньте стріляти". Значить, "хохли" вміють воювати. От, наприклад, "ведмежа блокада": хто знав, що нас підтримає вся Україна? А чого вийшли на траси? Бо накипіло. Процитую Москаля: "Або ми з ними воюємо, або торгуємо".

НЕ СЛІД ВВАЖАТИ ДУРНИКАМИ УГОРСЬКИХ ЧИ РУСИНСЬКИХ РАДИКАЛІВ

- Ще одне кліше, яке прилипло до Закарпаття - це розплідник сепаратизму. Мається на увазі сепаратизм угорський і русинський. На ваш погляд, є підстави насторожуватися?

- Так. Я дозволю собі порівняти з Донецьком. Аби ви розуміли, історія "ДНР" та "ЛНР" почалася в 2004-му році. Тоді Донецьком та Луганськом ходили якісь дідочки-диваки, що розказували вряди-годи про "Новоросію". З них посмішкувалися, називали придурками - але вони робили табори, шукали прихильників. А ми в результаті цих дій маємо війну.

Обидва рухи - й угорський, і русинський - я так думаю, фінансуються через Москву

А що на Закарпатті? Усе те саме. Представники русинів та радикальних угорців часом роблять якісь марші, проводять зустрічі, виголошують маніфести та заклики, місцева громада з них сміється - це так. Але їх же з кожним роком більшає! Ми припускаємо, що Йоббік - праворадикальна партія Угорщини, котра має своїх представників в Угорському парламенті, проводить табори-вишколи у лісах на Берегівщині. Наші хлопці за тим слідкують, ми знаємо усіх головних активістів, основних провідників цих рухів на Закарпатті, мали розмови з ними про те, чому не варто займатися тим, що роблять вони. Але розуміння нема, бо обидва рухи - й угорський, і русинський - я так думаю, фінансуються через Москву.

Ми також просимо спецслужби слідкувати за цим, бо це проблема.

- Справді? От щодо русинів, то дуже малий відсоток їх підтримує, там 20 організацій, які не мають єдиного уявлення про рух, вони сваряться між собою... Чи це такий уже небезпечний супротивник?

- Є русини проукраїнські. А є такі радикали (я бачив у Фейсбуку якесь "народне ополченіє русинов"), які кричать про автономію. Були ми недавно на їхніх зборах у Сваляві, вони туди чехів запросили, виголошували маніфести до Путіна. Ми пробували з ними дискутувати - але це важко, бо вони не слухають нікого, навіть себе самих, кричать, перекрикують...

- От вчора у Львові зібралися всі координатори блокади, щоб вирішити, як діяти далі. Яким би не було рішення уряду щодо транзиту, ми блокуватимемо перевезення, наполягатимемо на забороні проїзду російських фур. А потім - і всього російського бізнесу в Україні.

- Уже маєте якийсь план дій?

- Ще ні. Наразі консультуємося з юристами, економістами та політологами щодо формату акцій. Але вони будуть мирні. Народ утомився від сутичок і заворушень. От як у Києві та Львові побили ті російські банки - навіщо? Все можна робити мирно, з поясненнями. Ми віримо, що саме мирними, але тривалими акціями можемо з часом домогтися заборони всього російського бізнесу в Україні. 

МИ ПРОПОНУВАЛИ МІНІСТРУ ВАРІАНТ ПЕРЕВЕЗЕНЬ, ЯКИЙ ДІЯВ У 90-Х РОКАХ

- Багато говорять про втрати бізнесу у зв'язку із цією блокадою...

- Ми живемо в нелегкий час, і не можуть одні віддавати життя, а інші скаржитися, що у них падають прибутки. Війна - це війна. 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-