У Києві затримали шахраїв, які планували «заробити» на обміні полонених $60 тисяч

У Києві затримали шахраїв, які планували «заробити» на обміні полонених $60 тисяч

Укрінформ
Служба безпеки України затримала в Києві двох ділків, які вимагали 60 тис. дол. у родичів двох українських військовополонених, обіцяючи обмін.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зазначається, що фігуранти обіцяли передати гроші учасникам загарбницьких угруповань РФ для включення військовополонених до «списків обміну».

За наявними даними, зловмисники мали зв’язки серед бойовиків та дистанційно отримували від них інформацію про українських полонених.

При цьому повертати воїнів Збройних сил України додому учасники «схеми» не збирались.

Для переконливості при спілкуванні з родичами полонених українських бійців ділки видавали себе за співробітників правоохоронних органів.

Читайте також: За пропозиціями про «викуп з полону» можуть стояти спецслужби РФ — Офіс омбудсмена

СБУ поетапно задокументувала злочинні дії фігурантів і затримала їх під час передачі останнього «траншу».

Під час обшуків в оселях затриманих вилучено підроблені посвідчення правоохоронних органів, візитну картку представника російської «неурядової» організації, «розцінки» за конфіденційну інформацію про громадян України та інші речові докази.

Наразі слідчі СБУ повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Триває розслідування, зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Читайте також: СБУ викрила шахраїв, які вкрали майже100 мільйонів з рахунків жителів Маріуполя

У пресцентрі СБУ нагадали, що питання звільнення військовополонених перебуває винятково у компетенції органів державної влади, також порадили тим, хто потрапив у ситуацію, коли невідомі вимагають гроші за «визволення» родича з полону, негайно звертайтесь до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених за телефонами: +38 067 650-83-32, +38 098 087-36-01або на електронну адресу united.centre.ssu@gmail.com.

Як повідомляв Укрінформ, поліція Закарпаття затримала мешканця Києва, який разом зі спільниками ошукав матір загиблого військового на 7,5 млн грн.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-