На Закарпатті затримали шахрая, який виманив у матері загиблого військового ₴7,5 мільйона

На Закарпатті затримали шахрая, який виманив у матері загиблого військового ₴7,5 мільйона

Фото, відео
Укрінформ
Поліція Закарпаття затримала мешканця Києва, який разом зі спільниками ошукав матір загиблого військового на ₴7,5 мільйона.

Про це повідомили у ГУНП у Закарпатській області, передає Укрінформ.

"Оперативники Головного управління Нацполіції в Закарпатській області затримали 35-річного мешканця Києва, який разом зі спільниками ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн гривень", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кошти, якими заволоділи зловмисники, жінка отримала як виплату від держави у зв’язку зі смертю сина, який захищав нашу державу від російського агресора.

"Після того, як потерпіла отримала грошову допомогу, їй почали телефонувати невідомі. Вони переконували, що не варто тримати гроші у банках України, оскільки найближчим часом вони збанкрутують. Аферисти рекомендували жінці покласти гроші на рахунок у фінансову установу за кордоном і пропонували свою допомогу у цьому", - повідомляють у поліції.

Відео: Нацполіція

Жінка погодилася на таку пропозицію та поклала ₴5 мільйонів на криптогаманець, створений зловмисниками. Через деякий час вона захотіла зняти частину коштів із «рахунку», однак шахраї повідомили, що ці кошти арештовані, і для того, щоб їх розблокувати, потрібно перерахувати їм на рахунки ще певну суму грошей. То ж у подальшому, кількома переказами, потерпіла перевела шахраям ще ₴2,5 мільйона. Після цього зв’язок із шахраями обірвався.

Читайте також: Україна і Чехія викрили шахраїв, які шляхом «фішингу» привласнювали гроші європейців

Як повідомили у поліції, ошукана жінка звернулася по допомогу до місцевої поліції. Закарпатські поліцейські розпочали розслідування. Масштабні оперативні заходи тривали майже 6 місяців, оскільки шахраї виводили грошові кошти через численних підставних осіб та десятки спеціально створених рахунків, в тому числі у криптобанкінгу. Правоохоронці детально відстежили маршрут руху коштів та в результаті вийшли на основних фігурантів цієї схеми. Для розкриття злочину було залучено можливості кіберполіції та відділу кримінального аналізу ГУНП.

"Станом на сьогодні у справі проведено майже 50 обшуків у різних регіонах України: за місцем проживання організаторів та їх можливих спільників. Вилучено ряд важливих доказів, зокрема велику кількість готівки в іноземній та національній валюті, а також дороговартісні автівки фігурантів. Одного з організаторів шахрайського кол-центру вже доставлено до Закарпаття та поміщено в ізолятор тимчасового тримання. Він дає свідчення поліції щодо своїх спільників та співпрацює зі слідством", - повідомили в поліції.

За процесуального керівництва окружної прокуратури, слідчі Ужгородського районного управління поліції повідомили затриманому про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Читайте також: Кожен дев'ятий ставав жертвою шахраїв з початку повномасштабної війни - Нацбанк

Також суд вже розглянув клопотання щодо запобіжного заходу для підозрюваного. Відповідно до ухвали суду останній перебуватиме під вартою з можливістю внесення грошової застави у розмірі 13 млн 285 тисяч гривень.

Наразі оперативники встановлюють місцезнаходження інших осіб, причетних до цього злочину, та коло постраждалих від аферистів осіб. Слідство у справі триває.

Як повідомлялося, у Вінниці слідчі завершили розслідування та скерували провадження до суду стосовно псевдоволонтера, який збирав кошти на лікування поранених військових.

Фото: Нацполіція

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-