СБУ викрила шахраїв, які вкрали майже ₴100 мільйонів з рахунків жителів Маріуполя

СБУ викрила шахраїв, які вкрали майже ₴100 мільйонів з рахунків жителів Маріуполя

Фото, відео
Укрінформ
Служба безпеки України викрила шахраїв, які вкрали майже 100 млн грн з рахунків жителів Маріуполя.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

«Служба безпеки України припинила масштабну шахрайську схему, яка дозволяла «грабувати» українські банки. Ділки працювали в інтересах рф і намагалися вивести на користь агресора майже 100 млн грн», - ідеться у повідомленні.

До організації оборудки причетне злочинне угруповання з тимчасово окупованого Донецька, яке діяло за координації російських спецслужб, а його керівник входить до близького оточення терориста дениса пушиліна.

СБУ викрила шахраїв, які вкрали майже 100 млн грн з рахунків мешканців Маріуполя/ Фото: СБУ

Зловмисники телефоном звертались до українських банків нібито від імені власників рахунків і отримували доступ до онлайн-банкінгу.

Для проходження «ідентифікації» використовували клієнтські бази захоплених філій у Маріуполі та спецобладнання для зміни маршрутизації дзвінків.

Це були персональні дані майже 4 тис. місцевих жителів, у тому числі тих, які загинули або були примусово вивезені до рф і мали заощадження у фінустановах на підконтрольній Україні території.

Щоб приховати сліди злочину, учасники схеми «конвертували» викрадені гроші у криптовалюту.

Для масового «обдзвону» українських банків організатори схеми використовували кол-центр у Донецьку, співробітники якого через мережу «Інтернет» та спецобладнання на території України зв’язувались з відповідними установами нібито від імені справжніх власників рахунків.

До обслуговування спецобладнання залучались десятки жителів з різних регіонів України, які «в темну» виконували вказівки своїх керівників.

Читайте також: СБУ викрила продовольчу корпорацію, яка фінансувала «фонд» пушиліна

У результаті слідчо-оперативних дій СБУ виявила і заблокувала банківські рахунки та криптогаманці учасників злочинного угруповання.

Під час обшуків у 8 областях України вилучено комп’ютерне обладнання, яке забезпечувало проведення оборудок.

Також накладено арешт на кошти, здобуті злочинним шляхом, на загальну суму майже 65 млн грн.

Крім цього, встановлено, що за такою ж схемою зловмисники обкрадали російських громадян, «виводячи» їхні гроші на криптогаманці керівництва терористичної організації «днр» та кураторів з фсб.

У межах кримінального провадження тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх організаторів схеми.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ викрила посадовця регіональної філії “Південно-Західна залізниця”, який намагався передати росіянам координати об’єктів енергогенеруючих підприємств у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-