Київ може бути прикладом розвитку для міст ЄС - президентка Єврокомісії

Київ може бути прикладом розвитку для міст ЄС - президентка Єврокомісії

Укрінформ
Українці мають тверду впевненість у своєму європейському майбутньому, і Київ як столиця держави дає приклад реформ, відродження та модернізації іншим містам України, а також Європейського Союзу.

Про це у відеозверненні до учасників Київського інвестиційного форуму, який відбувся у головній Міській ратуші Брюсселя, заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Місто Київ є лідером у зусиллях з розбудови кращого майбутнього для України. Я бачила це на власні очі - відродження міста як динамічної, зеленої, інклюзивної столиці. Київ може бути прикладом для інших українських міст, а також для міст у самому Євросоюзі. Ми можемо дуже багато навчитися одне від одного та допомогти одне одному, зокрема, за допомогою Платформи мерів, започаткованої минулого рок», - сказала президентка Єврокомісії.

Вона звернулася до міського голови Києва: «Мере Кличко, ваше місто та його люди стали синонімом слова «стійкість». Ви прийняли десятки тисяч тимчасово переміщених українців, ви захищалися від російських ракет, що цілили у вашу енергетичну та цивільну інфраструктуру. Ви були в облозі російських танків. У Бучі я бачила мішки з тілами, що лежали вздовж вулиць. Але… ви перемогли у битві за Київ, і ви переможете у війні за Україну», - наголосила фон дер Ляєн.

Очільниця Єврокомісії також привітала зусилля мерії Брюсселя, який приймає цьогорічний Київський інвестиційний форум, та від початку російського вторгнення виявляв дієву солідарність з Україною.

Читайте також: Київ та Брюссель стали містами-побратимами

Зокрема, вона нагадала, що з початку російської агресії більш як 60 тисяч українців знайшли тимчасовий захист у столиці Бельгії. Брюссель також передав Києву повноцінну міську лікарню, - медичне обладнання вартістю понад 300 тисяч євро, потужні генератори та шість повністю обладнаних машин «швидкої допомоги». Цей видатний акт солідарності був примножений іншими містами по усьому Європейському Союзу, які встановили зв’язки з іншими містами в Україні, - наприклад, зі Львовом, де був створений найбільший в Україні Центр допомоги пораненим цивільним та військовослужбовців.

«Центр має назву «Незламні». І такою ж незламною є європейська солідарність з Україною», - додала президентка Єврокомісії.

Вона зауважила, що знову побачила бачила рішучість та впевненість українців у своєму майбутньому два тижні тому, під час візиту до України. Така впевненість, за словами, фон дер Ляєн, надихає, оскільки навіть в умовах повномасштабної війни Україна продовжує швидкі та глибокі реформи. Наша країна зробила майже всі кроки, про які просила Єврокомісія, включаючи реформу конституційного правосуддя, відбір до Вищої ради юстиції, у створенні антикорупційної програми, у боротьбі з відмиванням грошей та у важливих заходах з обмеження впливу олігархів на державне життя.

Читайте також: Україна довела право на початок переговорів із ЄС своїми діями - Урсула фон дер Ляєн

«Це лише частина вже зробленого. Добра новина у тому, що всі заходи, які залишаються, є досяжними. Виходячи з цього, Єврокомісія рекомендувала Європейській раді розпочати переговори (про членство України в ЄС – ред.). Ваші реформи роблять Україну сильнішою, та привабливішою для інвесторів. Якщо ви будете дотримуватися курсу та вашого вражаючого темпу, майбутнє України – в Європейському Союзі», - наголосила фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що Єврокомісія хоче підтримати українські реформи інвестиціями. Саме тому наразі в ЄС триває робота над фінансовим пакетом допомоги для України у 50 мільярдів євро (на період 2024-2027 років). Метою такого пакета є підтримка Національного плану відродження України, а сам український план відбудови надасть орієнтири та координацію для міжнародних донорів, як державних, так і приватних.

«Україна хоче стати «хабом» для зеленої індустрії та для цифрового розвитку, вона має людей та волю, щоб це відбулося. Тож давайте разом інвестувати в їхнє європейське майбутнє. Зараз, із наближенням зими, ми маємо подвоїти наші зусилля для підтримки України, зокрема в охороні здоров’я, в енергетичній допомозі, у захисті багатої української культурної спадщини. Будь-яка дія має значення. Тож Європа стоїть поряд з Україною, - цієї зими, та в усі пори року, що прийдуть за нею. Слава Україні! Хай живе Європа!» - цими словами президентка Європейської комісії завершила відеозвернення до учасників форуму.

Читайте також: Україна буде активом для ЄС, а не тягарем - Кулеба

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі, за сприяння мера міста Філіпа Клоузе відбувся Київський інвестиційний форум, який зібрав представників ділових кіл Бельгії, мерів найбільших міст Європи, провідних європейських та бельгійських політиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-