ЄС може накласти обмеження на країни, які допомагають росії обійти санкції – The Telegraph

ЄС може накласти обмеження на країни, які допомагають росії обійти санкції – The Telegraph

Укрінформ
Європейський Союз може накласти торговельні обмеження на країни, які здійснюють поставки пральних машин та вживаних автомобілів до росії, оскільки чіпи з цих пристроїв використовуються для ремонту пошкодженої військової техніки рф.

Про це повідомляє The Telegraph, передає Укрінформ.

“Ми повинні дати потужний сигнал особам і організаціям у третіх країнах. Надання матеріальної підтримки військової та оборонно-промислової бази росії матиме серйозні наслідки щодо їх доступу на ринок ЄС”, - йдеться у конфіденційному документі, з яким ознайомилася газета The Telegraph.

Офіційні особи, які відстежують торгові потоки до москви, помітили значне зростання торгівлі споживчими товарами між блоком і традиційними союзниками кремля у Центральній Азії.

Нові маршрути, активність яких зросла на 60-80%, можуть використовуватися росією для обходу західних санкцій.

Європейські столиці обговорюють плани заходів впливу на країни, які допомагають москві ухилитися від запроваджених обмежень. Зокрема, в ЄС розглядають впровадження санкцій проти цих країн, йдеться у конфіденційному документі.

Читайте також: лукашенко збирається зустрітися із Сі Цзіньпіном, аби допомогти рф та Китаю обійти санкції - ISW

Пропозиція може обмежити доступ будь-якої країни, компанії чи фізичної особи до єдиного ринку в разі виявлення доказів про здійснення реекспорту заборонених товарів до рф.

Багато з товарів, що перевозяться, містять так звані технології “подвійного призначення”, які мають як військове, так і цивільне застосування і входять до списку товарів, заборонених до експорту в росію.

Найбільше серед товарів, які вивозяться з ЄС до Казахстану, Киргизстану та Узбекистану, пральних машин, вживаних автомобілів та фотоапаратів.

Читайте також: Туреччина припинила транзит підсанкційних товарів у росію — Reuters

Існують побоювання, що багато товарів розбираються, а напівпровідники та інші компоненти використовуються для відновлення пошкоджених російських танків, бронетехніки та дронів.

Більшість вантажів, що вивозяться із ЄС, потрапляють до білорусі через сухопутний кордон з Литвою, а потім реекспортуються до Центральної Азії.

19 держав-членів ЄС вже схвалили план введення торговельних обмежень для країн, які допомагають росії.

Читайте також: росія активізувала спроби обійти санкції через Казахстан - Reuters

Відповідно до плану, а також розширення санкцій проти союзників рф, блок спочатку планує провести дипломатичні переговори з країнами Центральної Азії, щоб попередити їх про наслідки.

Як повідомляв Укрінформ, Казахстан має намір посилити контроль за товарами, призначеними для подальшого реекспорту, аби не допустити обходу західних санкцій росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-