Комітет рекомендував Раді ухвалити законопроєкт про столицю в цілому

Комітет рекомендував Раді ухвалити законопроєкт про столицю в цілому

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні проєкт закону "Про місто Київ – столицю України" з урахуванням пропозицій і зауважень.

Відповідне рішення ухвалили члени комітету на засіданні в середу, передає кореспондент Укрінформу.

"Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у другому читанні проєкту закону України "Про місто Київ – столицю України" (№2143-3) прийняти його в другому читанні та в цілому з урахуванням пропозицій народного депутата України Віталія Безгіна, поданих з метою врахування зауважень Головного юридичного управління Апарату ВРУ", - озвучив проєкт рішення голова комітету Андрій Клочко.

Також у рішенні комітету є рекомендація парламенту застосувати особливу (скорочену) процедуру розгляду законопроєкту в другому читанні, згідно зі статтею 119-прим. Регламенту ВР.

Читайте також: Закон про столицю: Кличко вважає, що документ треба доопрацювати

Рішення підтримали 18 членів комітету, проти - 0, утрималися - 3.

Як зазначив член комітету Віталій Безгін (фракція "Слуга народу"), законопроєкт суттєво відрізняється від базової редакції, що проходила перше читання. Автори спиралися на зауваження європейських партнерів та Головного юридичного управління Апарату ВР.

"Перш за все, мова про самостійність місцевої влади в Києві. Я вважаю, що, дійсно, цим законопроєктом ми повертаємо місцеве самоврядування, оскільки ми йдемо шляхом створення при Київській міській раді, власне, свого, незалежного від центральної влади, від уряду, виконавчого комітету, який очолює міський голова. Це важлива ключова річ", - розповів депутат.

Так, доопрацьований проєкт передбачає впровадження інституту префектів і започатковує процес створення районних рад.

Читайте також: Корнієнко не виключає спецпроцедури для розгляду законопроєкту про столицю

За словами Безгіна, текст законопроєкту було скорочено приблизно вдвічі, оскільки були виключені специфічні норми, які тлумачили термін "особливості місцевого самоврядування столиці".

"Ми КМДА, фактично, перетворюємо на нову префектуру зі структури Київради. Київрада отримує свій незалежний орган. КМДА, у свою чергу, стає префектурою, яка контролює законність, яка представляє та координує державну владу в столиці, яка реалізує державні програми та при цьому не має жодного відношення чи втручання в управлінські, господарські, бюджетні процеси", - розповів депутат.

Як передає пресслужба партії "Слуга народу", згідно з законопроєктом, київський міський голова обирається на відкритих виборах, очолює Київраду та виконавчий комітет за посадою, відповідальний за стан справ у столиці, розпоряджається місцевим бюджетом. Звільнити його можна з ініціативи 2/3 депутатів або за народною ініціативою.

Читайте також: Кличко вважає, що законопроєкт про столицю має отримати оцінку Венеційської комісії

Голова КМДА призначається Президентом, підконтрольний і підзвітний уряду та Президенту, відповідальний за законність у місті, може бути звільнений одноосібно Президентом за поданням уряду (у формі дисциплінарного покарання).

Як повідомляв Укрінформ, законопроєкт №2143-3 "Про місто Київ – столицю України" Верховна Рада ухвалила в першому читанні 3 жовтня 2019 року.

15 липня 2020 року Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити документ у другому читанні.

Читайте також: У Мінрегіоні вказали на київський «парадокс», який не дублюється в жодних тергромадах

Восени 2021 року перший заступник Голови ВР, голова партії "СН" Олександр Корнієнко повідомив, що комітет планує повторно розглянути відповідний законопроєкт у другому читанні.

Згідно із законом "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури", для запуску спеціальної процедури розгляду в другому читанні законопроєктів, до яких надійшло більш як 500 поправок, необхідно зібрати підписи не менше 150 депутатів, які звертаються з таким клопотанням до Голови ВР, після чого парламент на найближчому засіданні має проголосувати 226 голосами за початок цієї процедури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-