Закон про столицю: Кличко вважає, що документ треба доопрацювати

Закон про столицю: Кличко вважає, що документ треба доопрацювати

Укрінформ
Київський міський голова Віталій Кличко виступив на засіданні Комітету Верховної Ради з питань місцевого самоврядування, де зазначив, що законопроєкт «Про місто Київ – столицю України» має бути доопрацьований.

Про це Кличко заявив на засіданні профільного Комітету ВР, йдеться на сайті КМДА, передає Укрінформ.

«Щодо законопроєкту, який тут обговорюється, хочу коротко сказати наступне. Для збереження місцевого самоврядування та забезпечення прав мешканців столиці України, якщо ухвалювати новий закон про місто Київ, – то з дотриманням усіх вимог щодо громадського обговорення та належної експертизи. І, підкреслю, з дотриманням щодо міста Києва точного виконання загальних норм статей 140-146 Конституції України. Разом із тим, законопроєкт не повинен містити норм, що послаблюють повноваження місцевого самоврядування у місті Києві, надані йому на момент місцевих виборів, та які скорочують термін роботи діючої ради», – зазначив Кличко.

Читайте також: Київ знаходиться на порозі "червоної" зони - Кличко

Мер Києва наголосив, що закон про столицю не повинен передбачати скасування власних виконавчих органів Київської міської ради, а його ухвалення має відбуватися із дотриманням цінностей парламентаризму та врахуванням правової автономії місцевого самоврядування.

«Новий закон не повинен передбачати скасування власних виконавчих органів Київської міської ради та запровадження позасудового державного втручання в роботу органу місцевого самоврядування. Ухвалення нового закону про місто Київ повинне відбуватися з дотриманням усіх цінностей парламентаризму та врахуванням правової автономії інституту місцевого самоврядування. Бо Київ як столиця має спеціальний статус. Іще раз наголошу: цей закон не повинен порушувати Конституцію України! Тому має бути доопрацьований. Наприклад, містити, зокрема, і норму про створення в столиці муніципальної поліції – про яку ми говоримо вже 6 років. Та повинен отримати експертну оцінку як міжнародних партнерів, так і громадськості», – наголосив Кличко.

Читайте також: Київ готується підвищити плату за проїзд – КМДА

Як повідомляв Укрінформ, законопроєкт №2143-3 Верховна Рада ухвалила в першому читанні 3 жовтня 2019 року.

15 липня 2020 року Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити документ у другому читанні.

20 жовтня 2021 року комітет планує повторно розглянути відповідний законопроєкт у другому читанні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-