Орган костелу Святого Миколая потребував ремонту - Ткаченко

Орган костелу Святого Миколая потребував ремонту - Ткаченко

Укрінформ
Орган Миколаївського костелу потребував ремонту і серйозного вдосконалення, але роботи ускладнювалися через невизначеність з питанням розміщення в цій будівлі Будинку органної музики.

Про це у Фейсбуці написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає Укрінформ.

За його словами, реставрація зовнішнього фасаду храму вже мала розпочатися, але через суди з приводу тендерів процес було відкладено. Крім того, точилися дискусії між католицькою громадою та Національним будинком органної музики щодо порядку користування органом. Представники католицької громади вважали, що інструмент має бути не за вівтарем. "Але орган був побудований саме для того місця, де він стояв. Розміщувати його в іншому місці не просто заборонено з огляду на закон про охорону культурної та історичної спадщини, а ще й украй небезпечно", - наголосив міністр.

Зрештою, за його словами, була досягнута домовленість і прописана "дорожня карта".

Читайте також: Відновлення київського костелу: Ткаченко анонсував нараду з меценатами

"Колектив Національного будинку органної та камерної музики мав переїхати до Будинку музики. До цього існує відповідний указ Президента та рішення уряду. Але за рік мерія міста Києва не спромоглася прийняти рішення, де може бути побудований Будинок музики", - констатував глава МКІП.

Він зазначив: "Інструмент дійсно потребував відповідного ремонту та і сама його конструкція вимагала серйозного вдосконалення. Та невизначеність щодо перебування Будинку органної музики власне в цій будівлі ускладнювала роботи щодо реконструкції чи ремонту органа".

Читайте також: Бізнес пропонує допомогу у відновленні костелу Святого Миколая - Ткаченко

Крім того, вказав міністр, додатково в органі неможливо встановити захисні металеві конструкції для електроприводів. "Ймовірне замикання сталося (втім, остаточне рішення ще за експертами) саме всередині органа після проведення профілактичних робіт щодо його очищення та початку репетицій. Сам орган переважно складається з 6- метрових дерев’яних конструкцій, і тільки завдяки негайній реакції ДСНС ми маємо збережений костел, а не спалений Нотр-Дам", - наголосив Ткаченко.

Міністр закликав усіх, хто хоче долучитися до порятунку храму, переказувати кошти на рахунок Національного будинку органної та камерної музики.

ЄДРПОУ: 05509524

ІПН: 055095226553

Р/р UA 893003460000026006016844102

Акціонерне товариство "Альфа-Банк" в м.Києві

Призначення платежу: Благодійна допомога на реставраційні роботи.

Як повідомлялося, пожежа у костелі Святого Миколая виникла 3 вересня ввечері на 1-му та 2-му поверхах органного залу і поширилася на покрівлю. О 23:26 вогонь було ліквідовано на площі 80 кв. м. Жертв і постраждалих немає.

Читайте також: МКІП починає оцінку ушкоджень костелу Святого Миколая після пожежі

За інформацією міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, попередньо причиною займання було коротке замикання в органі. Вогнем пошкоджено внутрішнє оздоблення будівлі та орган.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу.

Костел Святого Миколая у Києві побудований у 1899—1909 роках у неоготичному стилі архітектором Владиславом Городецьким.

Будівлею користувалися Національний будинок органної та камерної музики та парафія Святого Миколая Римо-католицької церкви, яка проводить у ньому богослужіння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-