Кримськотатарський адвокат отримав правозахисну премію Front Line Defenders

Кримськотатарський адвокат отримав правозахисну премію Front Line Defenders

Укрінформ
У п'ятницю у Дубліні ірландська правозахисна організація Front Line Defenders вручила кримськотатарському адвокату Емілю Курбедінову премію для правозахисників в небезпеці за 2017 рік.

Про це йдеться на офіційному сайті правозахисної організації.

"Кримськотатарська адвокат Еміль Курбедінов, який кілька років документує обшуки, що російські служби безпеки проводять в Україні, сьогодні став лауреатом престижної міжнародної премії в галузі захисту прав людини", - повідомляє організація.

У Front Line Defenders зазначили, що з моменту окупації Криму Російською Федерацією Курбедінов відстоює права та інтереси кримських татар – переслідуваної етнічної групи, а також права журналістів та громадських активістів.

Крім того, він оперативно виїздить на місця обшуків у активістів і документує порушення прав людей.

У зв'язку з цим, у січні 2017 року співробітники Кримського Центру з протидії екстремізму затримали Еміля, коли він їхав на обшук, і доставили його на допит в місцеве управління федеральної служби безпеки (ФСБ).

"Районний суд Сімферополя визнав його винним у "пропаганді екстремістської організації" та засудив до десяти діб позбавлення волі", - йдеться в повідомленні правозахисної організації.

Курбедінов став у квітні 2017 року одним з п'яти фіналістів премії - поряд з правозахисниками з Південної Африки, Нікарагуа, Кувейту та В'єтнаму.

Беручи премію, Еміль сказав, що не залишить своїх підзахисних, незважаючи на небезпеку.

"Коли ми захищаємо політичних в'язнів і переслідуваних активістів, ми протистоїмо системі, в якій немає надії на справедливий суд. Домогтися виправдання моїх підзахисних практично неможливо, але тим не менше, я можу сказати, що не залишу їх, незважаючи на небезпеку", - зазначив він.

За даними організації, фіналістів премії обрали з-понад 150 претендентів з 42 країн. Front Line Defenders, що займається питаннями захисту і безпеки правозахисників в різних країнах світу, зазначає, що і фіналісти, і їх рідні стикалися з нападами, наклепом, судовим переслідуванням, погрозами вбивством, позбавленням волі і залякуванням з метою перешкодити їх мирної діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-