Світові ціни на продовольство трохи зросли після семи місяців зниження - FAO

Світові ціни на продовольство трохи зросли після семи місяців зниження - FAO

Графік
Укрінформ
У березні 2024 року значення Індексу продовольчих цін Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) становило 118,3 пункту, що на 1,3 пункту (1,1%) вище за переглянутий лютневий показник.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Українська зернова асоціація із посиланням на ФАО.

Зазначається, що в березні зросли індекси цін на олії, молочну продукцію та м’ясо, і це зростання було лише частково компенсоване зниженням індексів цін на цукор та зернові.

Таким чином, у березні, вперше після семи місяців зниження, значення індексу дещо зросло, але воно все ще на 7,7% нижче за відповідний показник минулого року.

Читайте також: Кожна п’ята сім’я в Україні відчуває нестачу продовольства через російську війну - ООН

У березні середнє значення Індексу цін на зернові ФАО становило 110,8 пункту (-2,6% до лютневого показника і -20% до показника за березень 2023 року). У березні третій місяць поспіль тривало зниження світових експортних цін на пшеницю, зумовлене насамперед гострою експортною конкуренцією між Європейським Союзом, Російською Федерацією і Сполученими Штатами Америки.

На тлі великих запасів додатковий знижувальний тиск на ринок чинила відмова Китаю від закупівель пшениці (як з Австралії, так і з Сполучених Штатів Америки).

Зниженню цін також сприяли гарні прогнози на врожай 2024 року в РФ та США.

Експортні ціни на кукурудзу, навпаки, дещо зросли порівняно з минулим місяцем. Це було зумовлено зміцненням купівельного попиту, зокрема з боку Китаю, на тлі логістичних труднощів в Україні та інших країнах. Однак вплив сезонних факторів в Аргентині та Бразилії, де саме збирають урожай, дозволило стримати тренд на підвищення.

Читайте також: Найкращим внеском у продовольчу безпеку світу є забезпечення України зброєю - депутатка

Що ж до інших фуражних зернових, то у березні світові ціни на ячмінь знизилися, а ціни на сорго зросли.

У березні значення Індексу цін ФАО на всі види рису знизилося на 1,7% переважно під впливом млявого імпортного попиту на міжнародних ринках.

Як інформує Електронна зернова біржа України, індекс цін на олії зріс на 8% до річного максимуму в 130,6 пункту на тлі зростання цін на нафту. Пальмова олія дорожчала на тлі сезонного скорочення виробництва, соєва - завдяки активному попиту виробників біопалива у США та Бразилії, соняшникова та ріпакова – на тлі активізації імпортного попиту.

Читайте також: Ціна какао-бобів вперше перевищила $9 тисяч за тонну - Bloomberg

Індекс цін ФАО на молочну продукцію зріс шостий місяць поспіль - цього разу на 2,9%, до 124,2 пункту, але все ще поступається показникові березня 2023 року. Найбільше зросли світові ціни на сир на тлі активного попиту з боку країн Азії та Західної Європи напередодні весняних свят, а також сезонного скорочення виробництва в Океанії.

Вершкове масло, попри зменшення попиту, подорожчало на тлі скорочення запасів в ЄС. Ціни на сухе цільне молоко після 5 місяців зростання впали на тлі падіння імпортного попиту, як і на сухе знежирене молоко.

Індекс цін ФАО на м’ясо зріс на 1,7%, до 113 пункту. Це лише на 1,5% поступається показнику березня 2023 року. М’ясо птиці, свинина та яловичина подорожчали на тлі активного попиту, тоді як ціни на баранину впали внаслідок різкого збільшення пропозиції, зокрема з Австралії.

Читайте також: В Україні подешевшала торішня капуста - EastFruit

Індекс цін ФАО на цукор після двох місяців зростання знизився на 5,4%, або 7,6 пункту, до 133,1 пункту. Але нинішній показник усе ще на 4,8% перевищує показник березня 2023 року. Падіння цін зумовлене збільшенням прогнозів виробництва в Індії та активним збиранням урожаю тростини в Таїланді, а також активним експортом із Бразилії.

Як повідомлялось, у січні 2024 року Індекс цін на м'ясо ФАО знизився 1,4% порівняно з груднем. Цей показник зменшується сьомий місяць поспіль порівняно з відповідним періодом 2023 року.

Фото: ShutterStock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-