Росія отримує на ведення війни проти України мільярди доларів від експорту нафти і газу - ЗМІ

Росія отримує на ведення війни проти України мільярди доларів від експорту нафти і газу - ЗМІ

Укрінформ
Попри введення західних санкцій, Росія продовжує отримувати багатомільярдні прибутки від експорту нафти і газу та витрачати їх на війну проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Tortoise Media.

У матеріалі згадується обстріл російською армією українських міст вранці 7 лютого. Тоді, за підрахунками Tortoise Media, на безпілотники і ракети Росія витратила приблизно 430 мільйонів доларів.

«Арешт російських активів і санкції проти російських фірм та осіб мали на меті паралізувати економіку Путіна. Цього не сталося. Навпаки, 430 мільйонів доларів - це менше денного прибутку Росії від експорту нафти та газу», - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що в лютому 2022 року ціни на викопне паливо зросли настільки, що навіть у випадку його продажу зі значними знижками країнам, які нейтрально ставляться до російсько-української війни, дохід Росії від нафтогазового бізнесу легко фінансував її озброєння. Після вторгнення в Україну прибутки РФ від експорту впали приблизно на 40% через відмову Європи від російських товарів. Однак Китай, Індія та інші країни «утримали економіку Путіна на плаву», йдеться у повідомленні.

Попри те, що найбільші країни Європи відмовилися від постачання природного газу із РФ, Євросоюз усе одно витрачає на купівлю російського палива у чотири рази більше, аніж на військову допомогу Україні.

Читайте також: РФ скорочує експорт зрідженого нафтового газу через санкції - Reuters

Так, Угорщина, Ірландія, Швейцарія, Туреччина, Китай і Бразилія спонсорують військові зусилля Росії в Україні, закуповуючи більше російських енергоносіїв, аніж до моменту вторгнення два роки тому. Імпорт російських газу і нафти Гонконгом та Індією, зокрема, зріс приблизно уп’ятеро із 2021 року.

Tortoise Media повідомляє, що загальна вартість ракетних ударів Росії про Україні з лютого 2022 року по жовтень 2023 року сягнула 22,8 мільярда доларів, тоді як упродовж 2022-2023 років РФ отримала від продажу викопного палива 599 мільярдів доларів.

Оціночна загальна вартість російсько-української війни становить 1 трильйон доларів США, включаючи військові витрати, пошкодження інфраструктури, втрачений ВВП та знищення фінансового капіталу.

Як повідомляв Укрінформ, у США вважають, що Росія, ймовірно, витратила до 211 мільярдів американських доларів на оснащення, розгортання та утримання своїх військ для ведення війни проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-