В Україну почали завозити картоплю з-за кордону через зростання цін - EastFruit

В Україну почали завозити картоплю з-за кордону через зростання цін - EastFruit

Укрінформ
За інформацією аналітиків, в Україні прискорюються темпи зростання цін на картоплю, що призвело до перших у цьому сезоні оптових поставок імпортної продукції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EastFruit.

Зазначається, що з 4 січня 2024 року в Україну почали надходити великі партії картоплі з Польщі, а також із Литви та Латвії, що вимірюються сотнями тонн.

«Наразі оптові ціни на картоплю в Україні є найвищими за всю історію, як у гривні, так і в перерахунку на долари або євро. Фактично за рік ціни на цей товар зросли в 3,5-4 раза. При цьому буквально за останні 3 тижні оптова ціна на якісну свіжу картоплю в Україні злетіла на 40% і перевищила рівень цін у сусідніх країнах Євросоюзу, що зробило імпорт картоплі економічно доцільним», - розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

Він додав, що протягом кількох сезонів поспіль оптові ціни на картоплю в Україні переважно не покривали витрат на її вирощування у спеціалізованих господарствах, змушуючи багатьох професійних картоплярів економити, зокрема й на якісному посівному матеріалі. Це, своєю чергою, призводило до зниження якості продукції, що обмежувало можливості експорту навіть у ті країни, куди Україна мала можливість її постачати.

Читайте також: Світові ціни на продовольство торік упали майже на 14%

За словами експерта, внаслідок цього в Україні знизились обсяги виробництва картоплі, оскільки багато дрібних виробників переналаштувалися на інші культури, зокрема на цибулю, моркву, капусту або буряк. Крім того, населення, після збільшення площ у 2022 році та подальшого падіння цін на ринку, також знизило масштаби вирощування.

На думку Ярмака, все це разом із несприятливими погодними умовами сформувало дефіцит якісної продовольчої картоплі на ринку України.

Якщо Україна почала імпорт картоплі з Польщі та інших країн ЄС, бо ціни там зараз нижчі, то, за прогнозом EastFruit, цілком імовірно, що найближчим часом ціни на картоплю в Польщі також підуть угору. Це призведе до необхідності збільшувати оптові ціни на продукцію і в Україні, щоб імпорт і далі мав сенс.

Читайте також: Польський єврокомісар погрожує заблокувати торгові преференції для України

Як повідомляв Укрінформ, в Україні ціни на картоплю за перший тиждень 2024 року зросли до 15-20 грн/кг (0,39-0,52 дол./кг), що в середньому на 11% дорожче, ніж наприкінці 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-