В Україну не завозили з Франції небезпечний сир зі стафілококом - у ЄС відповіли на запит

В Україну не завозили з Франції небезпечний сир зі стафілококом - у ЄС відповіли на запит

Укрінформ
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів спростовує повідомлення, поширене в інтернеті про те, що в Україну завезли небезпечний сир зі стафілококом із Франції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби у Телеграмі.

Зауважується, що в інтернеті поширюється неправдива інформація щодо небезпечного сиру зі стафілококом, який потрапив на українські прилавки експортом із Франції.

«20 грудня 2023 року Держпродспоживслужбою надіслано запит команді RASFF при Європейській Комісії стосовно уточнення експорту сиру з ЄС до України та отримано відповідь, що даний вантаж до України не відправлявся», - йдеться у повідомленні.

Держпродспоживслужба 19 грудня 2023 року отримала інформаційне повідомлення по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) стосовно виявлення патогенного мікроорганізму «стафілокок коагулазопозитивний» в сирі, що експортувався з Франції.

Читайте також: Албанія відкрила ринок для української молочної продукції

У цьому повідомленні вказано, що розповсюдження сиру відбулось до Бельгії, Іспанії та Великобританії. Крім цього, підтверджуючих документів стосовно відправлення партії сиру до України надано не було. Цей вантаж до України не відправлявся.

Держпродспоживслужба наголошує, що RASFF портал є відкритим для споживачів, тому інформаційні повідомлення можуть використовуватися для дезінформації суспільства в Україні і варто довіряти лише перевіреній інформації опублікованій на офіційних джерелах відомства.

Як повідомляв Укрінформ, Держпродспоживслужба отримує через Європейську систему швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) повідомлення про будь-які ризики пов'язані із захистом здоров’я та безпечністю харчових продуктів. Після чого здійснює відповідні заходи.

Читайте також: Уряд призначив керівника Держпродспоживслужби

Якщо небезпечні харчові продукти або корми, зазначені у інформаційному повідомлені RASFF, ввезені на митну територію України та введені в обіг, то оператор ринку (імпортер) здійснює відклик таких продуктів та вживає заходів щодо повернення їх до країни-експортера або утилізації на території України відповідно до чинного законодавства, про що інформує Держпродспоживслужбу.

Фото: Myrabella / Wikimedia Commons

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-