Останній пакет санкцій ЄС проти Росії оцінюється у €2 мільярди на рік - ОП

Останній пакет санкцій ЄС проти Росії оцінюється у €2 мільярди на рік - ОП

Укрінформ
Ухвалений Євросоюзом 12-й пакет санкції проти держави-агресора Росії сумарно оцінюється у 2 мільярди євро на рік.

Про це в інтерв'ю Українському радіо сказав радник Офісу Президента з питань санкцій, секретар Міжнародної робочої групи з російських санкцій та заступник голови Task Force UA Владислав Власюк, передає Укрінформ. 

За його словами, у пакеті, зокрема, з’явилася заборона на імпорт до ЄС скрапленого газу LPG. «Це дуже сильний символічний момент, тому що деякі країни продовжували закуповувати і навіть наростили імпорт. Тепер вони не зможуть це робити. По нафті ― є ряд положень, які зроблять набагато складнішим для Росії продовжувати порушувати "стелю" на ціну. По товарах і технологіях ― розширюється перелік заборонених до експорту в Росію європейських товарів. Натомість запроваджуються обмеження на імпорт до ЄС російських металів, сплавів тощо. Увесь пакет сумарно оцінюється у 2 млрд євро на рік», - сказав він.

Також, нагадав Власюк, у пакеті ― заборона на імпорт російських алмазів непромислового призначення, в тому числі оброблених у третіх країнах. «Тобто починається прикриття російської алмазної індустрії», - зазначив він.

За словами радника ОП, деякі санкції одразу набувають чинності: алмази ― з 1 січня наступного року, торгівля ― одразу, LPG ― поетапна заборона протягом року.

Водночас, вказав він, «не без ложки дьогтю», тому що із забороною на імпорт до ЄС сталі та деяких металевих виробів одночасно запроваджуються винятки і квоти, які близькі до розміру того імпорту, що був, і він поступово знижуватиметься.

«По суті ми говоримо про великий символізм у забороні експорту російської сталі, але насправді він дуже сильно пом’якшується поступовістю заборони та наявністю квот протягом досить тривалого часу», - додав Власюк.

Індивідуальні санкції, приблизно 140 позицій, в основному стосуються російських компаній, які задіяні у військово-промисловому комплексі, чиновників, винних у примусовій депортації українських дітей, та військових. За його словами, це основні категорії фізичних та юридичних осіб, які потрапили у новий раунд санкцій ЄС.

Читайте також: Черговий пакет санкцій проти РФ є важливим кроком до обмеження агресора вести війну - Мінекономіки

Радник ОП також прогнозує, що під кінець лютого 2024 року «нас очікують великі санкційні пакети від усіх ключових партнерів».

«Ідентично до того, як це було у 2023-му, коли ухвалили 11-й пакет. Поступово країни-партнери дійшли до феноменальної синхронності. Зараз у санкційній коаліції приблизно 40 країн. Усі між собою спілкуються, усі намагаються один в одного "піддивлятися" ідеї щодо запровадження санкційних обмежень. Звісно, обмеження з боку Канади та з боку Японії, наприклад, спрацюють по-різному. Але сама ідея комунікації щодо напрямів подальших санкцій присутня. І найважливіше ― це синхронізація по ключових санкціях», - підкреслив Власюк.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський Союз у понеділок, 18 грудня, ухвалив 12-й пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-