Посол Латвії розповів про деталі переговорів щодо кордону з польською стороною

Посол Латвії розповів про деталі переговорів щодо кордону з польською стороною

Ексклюзив
Укрінформ
Питання блокади польськими перевізниками українського кордону не є виключно проблемою Києва і Варшави, воно вже стало внутрішньополітичною проблемою у країнах Балтії, оскільки від цього страждає місцевий бізнес.

На цьому у коментарі Укрінформу наголосив посол Латвії у Польщі Юріс Пойканс, який поряд з послами Литви та Естонії нещодавно в Міністерстві інфраструктури Польщі висловив невдоволення з приводу того, що проблема блокування кордону вже тривалий час не вирішується.

“Для нас (країн Балтії – ред.) питання українсько-польського кордону дуже важливе, оскільки усі гуманітарні і бізнес-вантажі йдуть через польсько-український кордон. Якщо немає вирішення цієї проблеми, то їхати до Словаччини, Угорщини чи Румунії означає більше часу, більше грошей”,- зазначив Пойканс. 

Він підкреслив, що для Латвії, Литви й Естонії блокада кордону – це “недобрий розвиток ситуації”. 

“Усі ми знаємо, що триває війна і зараз блокування кордону є неправильним рішенням цієї проблеми”, - наголосив латвійський дипломат.

За його словами, балтійські країни розуміють претензії польських перевізників, але вважають, що в умовах війни відповідне рішення треба шукати не блокадою, а шляхом переговорів між Польщею й Україною, між Україною і ЄС.

Пойканс зауважив, що балтійські країни хочуть вести до України гуманітарну допомогу.

“І хоча протестувальники говорять, що вони не затримують гуманітарні вантажі, але маємо ситуації, коли таке ставалося”, - констатував посол Латвії в РП.

Він наголосив, що для латвійського бізнесу й бізнесу інших країн Балтії український ринок, в умовах втрати російського і білоруського ринків, є важливим, торгівля між сторонами зростає, спостерігається взаємний інтерес до розвитку бізнес-співпраці.

“А коли вантаж стоїть три чи чотири тижні, то це ненормально. Тобто ми хотіли звернути увагу (під час зустрічі дипломатів країн Балтії в Міністерстві інфраструктури РП – ред.), що потрібно вирішувати це питання, треба підтримувати Україну. Ми розуміємо проблему польських перевізників, але маємо вирішувати проблему шляхом переговорів, а не блокадою кордону”, - наголосив він. 

Читайте також: Розблокування кордону: профспілки України і Польщі домовилися почати діалог

Посол звернув увагу, що Варшава також розуміє цю ситуацію, оскільки з польською стороною про цю проблему говорять не лише балтійські, а й інші країни. 

Він зауважив, що польська сторона своєю чергою також просить усіх зрозуміти, що цей протест є легальним, дозволи на його проведення дають гміни (найменша адміністративно-територіальна одиниця РП – ред.)

“Вони теж вважають, що проблему треба вирішувати шляхом переговорів, але кажуть, що є певні претензії і хотіли би більшої ролі Єврокомісії у вирішенні цієї проблеми. Тобто вони розуміють, але конкретних обіцянок, що можна зараз зробити, аби зняти цю блокаду, ми не отримали”, - констатував латвійський дипломат.

Пойканс підкреслив, що в Європі завжди все вирішується шляхом компромісу і він бачить готовність до такого компромісу з боку Києва. У цьому контексті він назвав позитивним виділення українською стороною одного пункту пропуску (“Угринів-Долгобичув” – ред.), де порожні польські та європейські вантажівки можуть перетинати кордон. Він додав, що у польської сторони також є бажання до пошуку компромісу.

“І цю проблему треба вирішувати швидко, наскільки ми можемо це зробити, оскільки це політичне питання підтримки України. Це також економічне питання для бізнесменів з країн ЄС, навіть не хочу говорити, скільки втратили наші бізнесмени”, - зауважив Пойканс.

Він звернув увагу, що є тиск з боку латвійського бізнесу на уряд в Ризі щодо вирішення цієї проблеми. 

“Це також внутрішньополітичне питання в Латвії, Литві й Естонії. Польща як добрий друг і партнер України і країн Балтії має розуміти, що це не лише питання перевізників, а й політичне питання стосунків між Польщею та Україною, Польщею і країнами Балтії, Польщею і Німеччиною. Є така відповідальність з боку Польщі - розблокувати це питання”,- резюмував дипломат. 

Раніше МЗС Естонії інформувало, що у Варшаві відбулася зустріч/демарш трьох послів країн Балтії в Міністерстві інфраструктури Польщі. Дипломати висловили польській владі своє невдоволення тим, що польські водії вантажівок блокують рух вантажного автотранспорту на польсько-українському кордоні.

Читайте також: Блокада кордону: торговельні спілки чотирьох країн ЄС закликали бойкотувати польських перевізників

Як повідомляв Укрінформ, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Корчова - Краківець”, “Гребенне - Рава-Руська”, “Дорогуськ - Ягодин”. Згодом протестувальники заблокували також ПП “Медика-Шегині”. Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

З 4 грудня з України до Польщі почали пропускати порожні великовагові транспортні засоби загальною дозволеною масою понад 7,5 т (крім порожніх неочищених цистерн) через пункт “Угринів - Долгобичув”.

АТ «Укрзалізниця» організувало перевезення вантажівок до Польщі контрейлерним поїздом як альтернативу проїзду через автомобільні пункти пропуску, заблоковані через страйк польських автоперевізників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-