Україна обмежить імпорт із Польщі й Угорщини, якщо ці країни не скасують ембарго на зерно - Шмигаль

Україна обмежить імпорт із Польщі й Угорщини, якщо ці країни не скасують ембарго на зерно - Шмигаль

Укрінформ
Україна подає позов у Світову організацію торгівлі проти Польщі, Угорщини та Словаччини через односторонні обмеження на імпорт української агропродукції, та водночас пропонує компромісний сценарій.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Україна буде позиватися у Світову організацію торгівлі проти Польщі, Угорщини та Словаччини через односторонні обмеження на імпорт української агропродукції. Одночасно наш уряд пропонує ЄС та країнам-сусідам компромісний сценарій. Ми вже представили Європейській комісії план дій щодо контролю за експортом 4 груп агротоварів з України", - зазначив глава уряду.

За його словами, контроль допоможе запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах ЄС. Зокрема, планується ухвалити постанову, яка передбачає, що товари, які йдуть в режимі експорту до 5 держав-сусідів, будуть отримувати верифікацію та погодження від Міністерства економіки України.

Читайте також: Заборона на імпорт зерна: Україна судитиметься з Польщею, Угорщиною та Словаччиною

Прем'єр-міністр зазначив, що Україна вже подала формальний запит до Польщі, Угорщини та Словаччини про порушення норм Світової організації торгівлі. Також розпочинається антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній галузі на базі статистики 2023 року.

"Якщо Польща та Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн", - підкреслив він.

Шмигаль наголосив: Росія щодня атакує українські порти, нищить інфраструктуру, елеватори, атакує аграрні підприємства, мінує поля. Подальше блокування аграрного експорту країнами-сусідами вдарить по українській економіці, фінансах, податкових надходженнях та робочих місцях. Таке блокування також зіграє на руку російському плану влаштувати чергову світову продовольчу кризу.

Читайте також: Заборона імпорту зерна: СОТ підтвердила, що Україна подала скаргу проти Польщі, Словаччини та Угорщини

"Ми ще раз закликаємо наших сусідів відмовитися від шкідливих та неправомірних обмежень, від політичного популізму і стати на шлях конструктивного діалогу, від якого насправді виграють всі", - заявив очільник українського уряду.

Як повідомляв Укрінформ, у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року.

Єврокомісія оголосила 15 вересня, що Євросоюз не продовжуватиме тимчасові обмеження щодо українського зерна. Після цього Польща, Угорщина та Словаччина заявили про рішення одноосібно блокувати імпорт української агропродукції та припинили участь у Координаційній платформі, яка була створена під егідою Єврокомісії для вирішення цього питання.

Перший віцепрем’єр-міністр України - міністр економіки Юлія Свириденко заявила 18 вересня, що відповідно до Домовленості про правила та процедури вирішення спорів Угоди про заснування Світової організації торгівлі, Україна подала вимоги про проведення консультацій зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною в межах СОТ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-