росія готує в Україні гуманітарну кризу, під загрозою АЕС - розвідка

росія готує в Україні гуманітарну кризу, під загрозою АЕС - розвідка

Укрінформ
російські загарбники готують чергові обстріли Запорізької АЕС і планують створити гуманітарну кризу в Україні напередодні зими.

Про це заявив речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми вже можемо говорити, на жаль, не лише про Запорізьку АЕС. російський агресор систематично, методично обстрілює всю енергетичну інфраструктуру України, і це, безперечно, може вплинути зрештою і на інші атомні об'єкти, на інші атомні станції. Зокрема, на ЗАЕС, яка перебуває в критичній ситуації через чисельні російські обстріли", - сказав він.

Читайте також: росія захопила ЗАЕС, щоб досягнути двох цілей – Кулеба

За словами Юсова, є інформація про підготовку чергових провокацій і обстрілів Запорізької АЕС загарбниками.

"Є інформація про певну підготовку чергових провокацій і обстрілів Запорізької станції… У особового складу агресора є план перебування в укритті під час своїх сигналів, тобто є переміщення техніки, є систематична діяльність із пошкодження ліній електропередач, яких зараз залишилося лише декілька, які поєднують ЗАЕС з українською енергосистемою. Зрештою ми вже бачили наслідки попередніх обстрілів ЗАЕС і не лише обстрілів", - сказав він.

Юсов наголосив, що йдеться про системний ядерний тероризм, терор місцевого населення і цивільного персоналу станції.

Читайте також: МАГАТЕ повідомило про відновлення другої резервної електролінії до ЗАЕС

"Фактично держава-терорист захопила ядерний об'єкт і, побачивши певну безкарність з боку міжнародної спільноти, тепер масштабує цю історію на всю енергетичну систему України, готуючи таким чином відверту гуманітарну катастрофу і кризу напередодні зими", - додав він.

Як повідомлялося, ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

6 вересня МАГАТЕ представило звіт за результатами інспекції ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема у машинних залах енергоблоків.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі виступив з пропозицією щодо створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо Запорізької АЕС передбачає відсутність атак та обстрілів станції, але не стосується "широкої демілітаризації та переміщення військ".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-