МАГАТЕ повідомило про відновлення другої резервної електролінії до ЗАЕС

МАГАТЕ повідомило про відновлення другої резервної електролінії до ЗАЕС

Укрінформ
Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про успішне відновлення ще однієї лінії електропередач до Запорізької АЕС, що дозволить проводити безпечне охолодження реакторів на станції.

Про це йдеться в офіційному повідомленні МАГАТЕ, поширеному в понеділок, передає Укрінформ.

«Відновлено другу резервну лінію електропередач до Запорізької атомної електростанції, що дозволяє оператору тримати одну лінію в резерві, а за допомогою іншої забезпечувати станцію зовнішньою електроенергією, необхідною для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки під час відключення», - вказується в повідомленні.

Уточнюється, що відновлена лінія потужністю 750/330 кВ використовується для подачі на АЕС необхідного живлення, а лінія на 330 кВ залишається резервною. У МАГАТЕ підкреслили, що це важливо було забезпечити в контексті ядерної безпеки на найбільшій атомній електростанції Європи.

Читайте також: На Запорізькій АЕС відновили зовнішнє електропостачання - МАГАТЕ

Останній зупинений реактор на ЗАЕС (№6), який до цього забезпечував власні потреби електростанції, тепер перейшов у стан холодної зупинки, як і решта п’ять реакторів. Це означає, що для охолодження йому буде потрібно менше енергії.

Водночас агентство наводить заяву гендиректора Гроссі, котрий підкреслив, що ситуація з ядерною безпекою на станції, яка опинилася посеред зони бойових дій, залишається нестабільною. Чотири основні зовнішні лінії електропередач ЗАЕС не працюють, і зараз вона не забезпечує електроенергією домогосподарства, підприємства та інші об'єкти.

Читайте також: Критичної ситуації для АЕС немає: глава МАГАТЕ про вчорашній масований удар по Україні

Як повідомляв Укрінформ, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі в понеділок уточнив пропозицію щодо створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо Запорізької АЕС. Вона передбачає відсутність обстрілів станції, але не стосується «широкої демілітаризації та переміщення військ».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-