росія захопила ЗАЕС, щоб досягнути двох цілей – Кулеба

росія захопила ЗАЕС, щоб досягнути двох цілей – Кулеба

Укрінформ
росія шляхом захоплення Запорізької атомної станції хоче напередодні зими порушити енергетичний баланс України і перешкодити експорту електроенергії в країни ЄС задля подальшого підвищення цін на них.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю РБК-Україна, передає Укрінформ.

«Їм (росіянам – ред.) потрібно досягти двох цілей. Ціль №1 – вибити ЗАЕС з енергетичної системи України, порушивши наш енергетичний баланс, відповідно погіршивши енергетичну безпеку України напередодні зимового сезону», - сказав очільник МЗС.

Він зазначив, що друга ціль стосується безпосередньо Європейського Союзу. В цьому контексті він пояснив, що європейці могли б отримати додаткові обсяги української електроенергії завдяки тому, що Україна є частиною ENTSO-E – європейської електричної мережі.

Читайте також: Галущенко і посол США в Україні обговорили ситуацію на Запорізькій АЕС

«Що робить будь-яка країна в світі, коли у неї погіршується внутрішній енергобаланс? Вона закриває експорт, ось і все. Тобто вибиваєш ЗАЕС, порушуєш енергетичний баланс України, Україна починає закривати експорт, погіршується енергобаланс Європи, ситуація в Європі стає ще гіршою з точки зору енергетичної безпеки, цін і далі настають відповідні політичні та соціальні наслідки», - зауважив глава української дипломатії.

За його словами, зараз це історія не лише про економіку та енергетику, а й про політику, тому що великі ціна на енергоносії зрештою відображаються на політиці.

«В тій же Італії одним з ключових, якщо не ключовим, наративів у передвиборчій гонці є саме платіжка за газ і обіцянки, хто може цю платіжку зменшити. Тому це економіка, але, врешті-решт, – це суто політика», - підсумував міністр.

Читайте також: МАГАТЕ повідомило про відновлення другої резервної електролінії до ЗАЕС

Як повідомлялося, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що його пропозиція щодо створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо Запорізької АЕС передбачає відсутність атак та обстрілів станції, але не стосується "широкої демілітаризації та переміщення військ".

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

6 вересня МАГАТЕ представило звіт за результатами інспекції ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема у машинних залах енергоблоків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-