Галущенко і посол США в Україні обговорили ситуацію на Запорізькій АЕС

Галущенко і посол США в Україні обговорили ситуацію на Запорізькій АЕС

Фото
Укрінформ
Міністр енергетики України Герман Галущенко та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк обговорили ситуацію на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство енергетики.

Окрему увагу сторони приділили ситуації на окупованій Запорізької АЕС та обговорили висновки місії МАГАТЕ. Герман Галущенко наголосив, що демілітаризація, деокупація та повернення ЗАЕС під контроль легітимного оператора – це єдиний шлях забезпечити ядерну безпеку.

Читайте також: Бербок закликала москву передати контроль над ЗАЕС єдиному правовому власнику - Україні

Крім того, Галущенко проінформував Брінк про ситуацію в енергетичному секторі України, яка виникла внаслідок обстрілів росією об’єктів енергетики 11 вересня. Сторони також обговорили підготовку України до нового опалювального сезону.

Повідомляється, що Брінк запевнила у подальшій підтримці України у протидії російській агресії, у тому числі на енергетичному фронті.

Як повідомлялося, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що його пропозиція щодо створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо Запорізької АЕС передбачає відсутність атак та обстрілів станції, але не стосується "широкої демілітаризації та переміщення військ".

Читайте також: Галущенко обговорив з єврокомісаром збільшення експорту електроенергії до ЄС

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

6 вересня МАГАТЕ представило звіт за результатами інспекції ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема у машинних залах енергоблоків.

9 вересня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав до створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо станції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-