Бербок закликала москву передати контроль над ЗАЕС єдиному правовому власнику - Україні

Бербок закликала москву передати контроль над ЗАЕС єдиному правовому власнику - Україні

Укрінформ
Німеччина закликає допустити МАГАТЕ на Запорізьку АЕС на довгий строк і передати контроль над нею єдиному правовому власнику - Україні.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на спільному з главою МЗС України Дмитром Кулебою брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На Запорізькій АЕС зберігається російська зброя і це робиться з такої великої ядерної небезпеки. Можна тільки подякувати Богу і ми хочемо подякувати ще співробітникам Запорізької АЕС, що ще не сталося найгіршого», - зауважила вона.

Читайте також: Зона ядерної безпеки навколо ЗАЕС потрібна вже зараз - глава МАГАТЕ

«Ми тому закликаємо москву допустити на довгий строк МАГАТЕ на цю станцію і повністю прибрати зброю. Це росія має прибрати з території ЗАЕС і передати контроль над атомною станцією єдиному правовому власнику, а саме Україні. Такі вимоги зараз ми маємо висувати», - оголосила глава МЗС Німеччини.

Бербок підкреслила, що ситуація на Запорізькій АЕС є провиною і безглуздям російської війни і Європа не має якось поступатися.

Читайте також: ЗАЕС працює одним енергоблоком - в Енергоатомі кажуть про небезпеку

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

Як повідомлялося, 6 вересня МАГАТЕ представило звіт за результатами інспекції тимчасово окупованої ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема у машинних залах енергоблоків.

Читайте також: Виконання рекомендацій МАГАТЕ можливе лише після деокупації ЗАЕС - Галущенко

9 вересня генеральний директор МАГАТЕ закликав до створення зони ядерної безпеки та захисту навколо станції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-