Виконання рекомендацій МАГАТЕ можливе лише після деокупації ЗАЕС - Галущенко

Виконання рекомендацій МАГАТЕ можливе лише після деокупації ЗАЕС - Галущенко

Укрінформ
Реалізація рекомендацій, які викладені у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), можлива лише за умови деокупації Запорізької атомної електростанції.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосив міністр енергетики Герман Галущенко у Фейсбуці.

"Важливо імплементувати рекомендації місії. А це можливо лише за умови повного повернення ЗАЕС під контроль України. Оскільки лише ми здатні гарантувати виконання всіх складових безпеки експлуатації, і зацікавлені в цьому, на відміну від росіян", - написав Галущенко.

Він зауважив, що стандарти і протоколи МАГАТЕ потребують оновлення через їхні обмеження у можливості робити висновки при візиті на окуповану АЕС.

"Наявність оціночних висновків точно зняла б усі дискусії стосовно того, «хто винен і що робити», які майстерно розпалює російська пропаганда навіть під час засідання Радбезу", - вважає міністр.

Він також наголосив, що проти російської корпорації "росатом" необхідно ввести санкції, адже її представники намагаються керувати роботою Запорізької АЕС, не маючи для цього ніяких прав і повноважень. Так, Україна вже розпочала санкційний процес щодо понад 700 фізичних та юридичних осіб, пов’язаних з росатомом.

Читайте також: Кислиця: росія намагалася тиснути на гендиректора МАГАТЕ під час підготовки звіту про ЗАЕС

"Ми вдячні всім нашим міжнародним партнерам, чия позиція стосовно вимог до росії щодо звільнення ЗАЕС і припинення агресії проти України є надзвичайно чіткою і прозорою. Але дуже важливо, аби висновки місії та результати її подальшої роботи на ЗАЕС дійсно стали основою для майбутньої зміни міжнародного законодавства – щоб мати змогу ефективної протидії ядерному тероризму", - написав Галущенко.

Як повідомлялося, 6 вересня МАГАТЕ представила звіт за результатами інспекції тимчасово окупованої ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема, у машинних залах енергоблоків.

МАГАТЕ у своєму звіті за підсумками місії закликає до негайного створення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.

Читайте також: Поки війська рф перебуватимуть на Запорізькій АЕС, ситуація не буде контрольованою - Данілов

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

Фото: Міненерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-