Гендиректор МАГАТЕ пояснив своє бачення зони безпеки навколо Запорізької АЕС

Гендиректор МАГАТЕ пояснив своє бачення зони безпеки навколо Запорізької АЕС

Укрінформ
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що його пропозиція щодо створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо Запорізької АЕС передбачає відсутність атак та обстрілів станції, але не стосується "широкої демілітаризації та переміщення військ".

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це Гроссі заявив під час пресконференції у понеділок у Відні.

"Що нам потрібно – так це щоб Україна та росія погодилися на дуже простий принцип не здійснювати атак та обстрілів станції. І можемо забезпечити це у дуже простий спосіб – ми маємо спостерігачів, інспекторів, які можуть повідомляти, чи це спостерігається чи ні", - заявив Гроссі, коментуючи ідею створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо ЗАЕС.

При цьому гендиректор МАГАТЕ заявив, що він працює в рамках свого мандату і не може "заходити у сфери, які пов’язані з широкою демілітаризацією чи переміщенням військ".

На уточнююче питання, чи пропозиція Гроссі, по суті, передбачає щось на зразок встановлення режиму припинення вогню, а не демілітаризацію території АЕС, гендиректор МАГАТЕ сказав, що "у принципі – так".

Читайте також: Критичної ситуації для АЕС немає: глава МАГАТЕ про вчорашній масований удар по Україні

"Вона (пропозиція - ред.) може включати й інше. Є деякі речі, які пов’язані з радіусом та присутньою наразі на станції технікою. Але в принципі – так. Головним чином це – зобов’язання, що не буде ніяких військових дій, які націлені проти станції чи радіусу, який може впливати на її нормальну роботу. Це те – що ми очікуємо", - сказав він.

За словами Гроссі, запропонована ним ідея створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо ЗАЕС є "реалістичною". "Що нам потрібно, так це досягти домовленості – звичайно, з боку України та росії, оскільки вони перебувають в стані воєнного конфлікту, який лежить в основі наших побоювань щодо фізичної та ядерної безпеки станції", - заявив він.

Гендиректор МАГАТЕ також додав, що наразі він "побачив сигнали, що сторони зацікавлені у цій домовленості". "Ми розглядаємо певні технічні питання, які ми б хотіли бачити. Є питання, пов’язані з радіусом та тим, які будуть працювати наші експерти", - додав Гроссі.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ: Консультації щодо створення зони безпеки на ЗАЕС розпочалися

Як повідомлялося, ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

6 вересня МАГАТЕ представило звіт за результатами інспекції ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема у машинних залах енергоблоків.

9 вересня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав до створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо станції.

Раніше Президент України Володимир Зеленський заявляв про очікування, що МАГАТЕ доможеться вирішення головного питання безпеки Запорізької АЕС - демілітаризації.

 Фото: D.Calma/IAEA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-