Єврокомісія дає Україні €5 мільярдів макрофінансової допомоги

Єврокомісія дає Україні €5 мільярдів макрофінансової допомоги

Укрінформ
Європейська Комісія оприлюднила сьогодні пропозицію щодо виділення наступних 5 мільярдів євро із загального пакету макрофінансової допомоги у 9 мільярдів євро, який був погоджений раніше на рівні Європейської Ради.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Комісії.

«Європейська Комісія запропонувала сьогодні подальшу макрофінансову допомогу (МФД) для України у вигляді кредиту у якості другої частини надзвичайного пакету МФД в обсязі до 9 мільярдів євро, що був оголошений Єврокомісією 18 травня 2022 року та ухвалений Європейською Радию 23-24 червня 2022 року. Єврокомісія виплатила перший 1 мільярд євро з цього пакету МФД на початку серпня. Залишок у 3 мільярди євро буде наданий так швидко, як це буде можливим», - йдеться у повідомленні.

Відповідно до пропозиції Єврокомісії, Україна отримає суму у 5 мільярдів євро у вигляді кредитів на привабливих умовах, що будуть сплачені невеликими партіями. Виявляючи солідарність з Україною, ЄС із власного бюджету прокриє вартість інтересу та адміністративних витрат по цим кредитам. Як і раніше, для цього траншу МФД Єврокомісія позичить гроші на міжнародному ринку капіталу, та передасть їх Україні на тих же умовах.

Читайте також: Єврокомісія запропонувала призупинити спрощений візовий режим з росією

Ця пропозиція має бути формально ухвалена на рівні Європейського Парламенту та Ради ЄС. Після того, як влада України підпише Меморандум про розуміння та кредитну угоду, Єврокомісія зможе швидко виплатити країні суму у 5 мільярдів євро.

Як зазначається, ця допомога, поряд із допомогою решти світового співтовариства, покликана допомогти Україні задовольнити невідкладні фінансові потреби, що виникли після початку неспровокованої та нічим не виправданої агресії росії.

Раніше, у першій половині року, ЄС вже надав Україні кредит у 1,2 мільярди євро в рамках надзвичайної МФД. Таким чином разом ці дві програми вже дорівнюють сумі МФД у 7,2 мільярди євро, яка може зрости до 10 мільярдів євро протягом поточного року.

Читайте також: Єврокомісія розглядає два варіанти обмеження ціни на російський газ

Кредит, що надається Україні, буде підкріплений гарантіями, що надаються країнами-членами, на додаток до бюджету ЄС. В результаті, кредит буде повністю забезпечений на 70 відсотків від власної вартості.

Як вже повідомлялося, окрім макрофінансової допомоги Європейський Союз надає Україні змістовну політичну, економічну, гуманітарну та військову допомогу. Зокрема, в рамках так званого Європейського Фонду Миру ЄС вперше у власній історії виділив 2,5 мільярда євро для закупівлі зброї для країни, що перебуває у активних бойових діях. Крім того, ЄС скасував всі тарифи на український експорт до ЄС терміном на один рік, та запровадив так звані «коридори солідарності» для транспортування українських товарів, особливо зерна, на зовнішні ринки, у відповідь на влаштовану росією блокаду Чорноморських портів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-