рф отримала за енергоносії майже €160 мільярдів від початку війни в Україні

рф отримала за енергоносії майже €160 мільярдів від початку війни в Україні

Дослідження
Укрінформ
Упродовж шести місяців війни проти України – від 24 лютого по 24 серпня – росія отримала щонайменше €158 мільярдів від експорту нафти, газу й вугілля, що свідчить про необхідність негайного посилення економічних обмежень для рф.

Такі висновки оприлюднив у вівторок Центр досліджень енергетики й чистого повітря (CREA), який базується у Фінляндії, передає Укрінформ.

«Щоби пролити світло на те, хто купує російську нафту, газ і вугілля, та як змінилися обсяги й вартість імпорту від початку вторгнення, CREA зібрав детальний набір даних щодо продажів російського викопного палива по трубопроводах і морем», - пояснюється у тексті дослідження.

Читайте також: Президент Євроради закликав ЄС негайно розв'язати питання цін на російські енергоносії

Так, в аналітичній частині тексту зазначається, що з 24 лютого по 24 серпня «росія отримала €158 мільярдів доходу від експорту викопного палива». Причому, ЄС імпортував 54% від цього обсягу, що становить приблизно €85 мільярдів. Наступними найбільшими покупцями визначені Китай (€34,9 млрд), Туреччина (€10,7 млрд), Індія (€6,6 млрд), Японія (€2,5 млрд), Єгипет (€2,3 млрд) і Південна Корея (2 млрд євро), а також інші країни.

При цьому, чистий дохід від продажу викопного палива, який надійшов до федерального бюджету рф за шість місяців війни, оцінюється приблизно в €43 мільярди. Як зазначається в доповіді, це «допомагало фінансувати воєнні злочини в Україні».

Читайте також: Україні потрібно більше зброї та повне енергетичне ембарго росії – Шмигаль

Водночас зазначається, що через підвищення цін поточні доходи рф від продажу викопного палива значно перевищили рівень попередніх років – попри скорочення цьогорічного обсягу експорту з росії на 18%.

У дослідженні наголошується, що росія шукає шляхи обходу введених обмежень й намагається перенаправити поставки нафти шляхом її перероблення, змішування, перевантаження на інші судна.

«Потрібні суворіші правила та покарання, щоби запобігти надходженню сирої нафти та нафтопродуктів із вмістом російської нафти, на ринки з чинними заборонами», - наголошується у звіті.

Читайте також: Європа зможе пережити зиму без російського газу - премʼєр Словенії

У цьому зв’язку підкреслюється, що Європейський Союз і Велика Британія повинні почати використовувати свої важелі впливу на глобальні транспортні перевезення.

«ЄС має заборонити використання європейських суден і європейських портів для транспортування російської нафти до третіх країн, а Велика Британія повинна припинити дозвіл для своєї страхової галузі брати участь у цій торгівлі», - зауважується в документі.

Читайте також: Обмеження цін на нафту зменшить можливості кремля вести війну в Україні - мінфін США

Крім того, підкреслюється необхідність для Європи прискорити заходи з енергозбереження й запровадження чистої енергетики, теплових насосів, електромобілів та інших технологій для заміни російського викопного палива.

Нагадаємо: продажі нафти й газу вважаються одними з основних доходів російської економіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-