Україну чекає найхолодніша зима за останні десятиліття – Вітренко

Україну чекає найхолодніша зима за останні десятиліття – Вітренко

Укрінформ
росія може завдати удару по газовій інфраструктурі України та ще більше скоротити поставки в Європу, вважає голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко.

Як передає Укрінформ, в інтерв’ю Guardian він зазначив, що українців чекає найхолодніша зима за останні десятиліття, температура в приміщеннях становитиме 17-18°C, що приблизно на чотири градуси нижче від норми, і порадив людям запастися ковдрами й теплим одягом на випадок, якщо надворі буде -10°C і нижче.

Опалювальний сезон, за словами Вітренка, розпочнеться пізніше й закінчиться раніше.

Ситуація залежатиме від того, чи нададуть міжнародні союзники Україні кошти для закупівлі 4 млрд. кубометрів газу, а також від різних непередбачених обставин, як, наприклад, руйнування росією газової інфраструктури або подальше скорочення поставок в Європу.

Читайте також: Розв’язана рф війна змусить європейців цієї зими переглянути звички – Подоляк

«Без фінансової підтримки [Заходу] в нас не буде газу, і це означатиме, що в нас будуть дуже високі ризики для енергосистеми… - зазначив Вітренко. - [Без імпорту газу] будуть відключення у багатьох місцях України. Що ж до опалення, то якщо в нас не буде цих 2 млрд куб. м, це означатиме, що деякі домогосподарства не отримають достатньо тепла... тому буде дуже холодно».

Україна видобуває близько 60% необхідного їй газу всередині країни, а решту закуповує в сусідів з Європейського Союзу за ринковими цінами. У 2014 році країна перестала безпосередньо купувати газ у росії.

Читайте також: Оптова ціна газу в Європі перевищила $3500 за тисячу кубометрів

Україні необхідно імпортувати близько 10 млрд кубометрів газу. Вітренко сказав, що, на його думку, союзники розуміють цю потребу, але він не може бути впевнений, що Україна отримає кошти - «дуже важко бути впевненим під час війни».

Однак ці розрахунки можуть змінитися, якщо росія завдасть удару по будь-якому критично важливому об’єкту газової інфраструктури України, електростанціях або газовидобувних підприємствах. Близько 50% газових родовищ України розташовані в Харківській області, за 6-7 км лінії фронту. Якщо вони або українські сховища будуть пошкоджені, Україні доведеться імпортувати більше газу.

Читайте також: росія щодня спалює на 10 мільйонів доларів газ, що раніше транспортувався до Європи – BBC

росія також може ще більше скоротити поставки газу в ЄС, що призведе до його подорожчання. На початку цього року рф уже скоротила газопостачання в Європу, що спричинило різке підвищення цін на газ та електроенергію в деяких країнах, включаючи Велику Британію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-