росія щодня спалює на 10 мільйонів доларів газ, що раніше транспортувався до Європи – BBC

росія щодня спалює на 10 мільйонів доларів газ, що раніше транспортувався до Європи – BBC

Укрінформ
Значно скоротивши обсяги постачань природного газу до Європи, російська федерація щодня спалює великі його обсяги на заводі біля кордону з Фінляндією.

 Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Повідомляється, зокрема, що згідно з аналізом Rystad Energy, росія щодня спалює 4,34 млн кубічних метрів газу на суму близько 10 млн доларів США на новому заводі скрапленого природного газу (СПГ) «Портова», що на північний захід від Санкт-Петербурга.

Перші ознаки того, що щось не так, надійшли від фінських громадян на сусідньому кордоні, які помітили велике полум'я на горизонті на початку літа. В червні дослідники помітили значне збільшення тепла, яке виходить з об'єкта – ймовірно через спалювання газу.

Хоча спалювання газу є звичайним явищем на переробних підприємствах, масштаб цього спалювання збентежив експертів.

Читайте також: В уряді Німеччини заявили, що не мають наміру запускати Nord Stream 2

«Я ніколи не бачила, щоб факел СПГ так горів. Приблизно з червня ми спостерігали цей величезний пік, і він просто не зникав. Він залишався аномально високим», - сказала доктор Джессіка Маккарті, експерт із супутникових даних з Університету Маямі в Огайо.

Професор енергетики з Університету LUT у Фінляндії Еса Ваккілайнен заявив, що таке довгострокове факельне спалювання може означати, що росіянам не вистачає певного обладнання.

«Через торговельне ембарго вони не можуть виготовляти високоякісну арматуру, необхідну для переробки нафти та газу. Можливо, якісь клапани зламані, і вони не можуть їх замінити», - сказав він.

Мігель Бергер, посол Німеччини у Великій Британії, заявив ВВС, що росія спалює газ через неможливість переорієнтуватися на інші ринки збуту.

«У них немає інших місць, де вони можуть продати свій газ, тому вони повинні його спалювати», - сказав він.

Сіндре Кнутссон з Rystad Energy зазначив, що, хоча точні причини факельного спалювання невідомі, його обсяги, викиди та місце розташування є видимим нагадуванням про домінування рф на енергетичних ринках Європи.

«Більш чіткого сигналу бути не може: хоч завтра росія може знизити ціни на енергоносії. Це газ, який інакше експортувався б «Північним потоком-1» або альтернативними варіантами», - додав він.

Читайте також: росія скоротила постачання газу в Австрію на 70%

Значне занепокоєння спалювання росією таких великих обсягів природного газу викликало і серед екологів.

Окрім щоденного вивільнення близько 9000 тонн діоксиду вуглецю від цього факела, спалювання газу спричиняє й інші екологічні проблеми, зокрема, утворення частинок сажі, осідання яких може значно прискорити танення льодового покриву в Арктиці.

«Особливе занепокоєння при спалюванні в арктичних широтах викликає перенесення викидів сажі на північ, де вона осідає на снігу та льоду, чим значно прискорює танення. За деякими експертними оцінками, спалювання газу є основним джерелом відкладень сажі в Арктиці, і будь-яке збільшення спалювання в цьому регіоні є особливо небажаним», - сказав професор Метью Джонсон з Карлтонського університету в Канаді.

Як повідомляв Укрінформ, ціни на газ у Європі після зниження обсягів постачань російською федерацією побили історичні рекорди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-