ЄС готує нові пропозиції фіндопомоги Україні, що складатиметься з грантів і кредитів

ЄС готує нові пропозиції фіндопомоги Україні, що складатиметься з грантів і кредитів

Укрінформ
Єврокомісія підготувала новий проєкт пропозицій щодо надання фінансової допомоги Україні в розмірі 8 млрд євро у вигляді грантів і кредитів.

Про це пише Politico з посиланням на посадовців ЄС, передає Укрінформ.

Європейський Союз виділить до 5 млрд євро у вигляді довгострокових кредитів під гарантії країн ЄС – відповідно до їхнього внеску у бюджет Євросоюзу. Відсоткові платежі виплачуватимуться з бюджету ЄС. Решту, близько 3 млрд євро, буде надано у вигляді грантів.

Читайте також: З початку війни Україна отримала майже $13 мільярдів міжнародної фіндопомоги - НБУ

Новий проєкт з'явився після того, як Німеччина відмовилася надати гарантії на суму до 9 млрд євро під позики для України. Берлін стверджує, що Києву краще надавати гранти, бо він уже має великі борги. Німеччина сама надала грант в 1 млрд євро.

Хоча терміни поки що не визначені, ЄК має намір отримати схвалення Європарламенту і країн ЄС у вересні, щоб почати виплати в жовтні.

Читайте також: У МВФ закликають Захід збільшити фіндопомогу Україні

Президент України Володимир Зеленський у своєму нічному зверненні дорікнув ЄС за затримку з наданням коштів.

Лідери ЄС ще в травні пообіцяли Києву «до 9 мільярдів євро» макрофінансової допомоги. Але досі Єврокомісія змогла виділити тільки 1 млрд у вигляді кредитів, забезпечених бюджетом ЄС.

Читайте також: Україна отримала €446,8 мільйона кредиту від Світового банку

Через війну Київ відчуває дефіцит бюджету в обсязі близько 5 млрд доларів на місяць. Україна звернулася по допомогу до міжнародних донорів, щоб покрити основні витрати, такі як пенсії та зарплати в державному секторі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-