З початку війни Україна отримала майже $13 мільярдів міжнародної фіндопомоги - НБУ

З початку війни Україна отримала майже $13 мільярдів міжнародної фіндопомоги - НБУ

Укрінформ
Станом на 26 липня 2022 року міжнародна фінансова допомога Україні сягнула майже 13 млрд дол., проте цього було недостатньо для компенсації відпливу з країни валюти.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в інфляційному звіті за липень 2022 року, підготовленому НБУ.

"Міжнародна фінансова допомога стала вагомим джерелом валютних надходжень у країну. Загальний обсяг такої допомоги в ІІ кварталі становив 6,5 млрд дол., а з початку повномасштабної війни – майже 13 млрд дол. (станом на 26.07.2022)", - йдеться в документі.

Читайте також: НБУ за тиждень купив на міжбанку рекордні $683 мільйони з початку війни

Значна частина цієї допомоги надходить у вигляді грантів, що разом зі стійкими переказами, забороною на виведення дивідендів і скороченням реінвестованих доходів дало змогу звести поточний рахунок зі значним профіцитом.

Проте, зазначають в НБУ, загального обсягу міжнародної допомоги було недостатньо для компенсації відпливу валюти з країни, який був сформований насамперед збільшенням готівки поза банками та зростанням заборгованості за торговими кредитами (зокрема, через логістичні труднощі та небажання експортерів заводити виручку до країни).

Читайте також: Курсу на табло не буде: Нацбанк посилює вимоги до обмінників валюти

У результаті валютний ринок балансувався інтервенціями НБУ, через це резерви протягом другого кварталу зменшилися на 5,3 млрд дол. - до 22,8 млрд дол.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що до кінця року Україна отримає ще близько 20 млрд дол. допомоги та підтримки від міжнародних партнерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-