Курсу на табло не буде: Нацбанк посилює вимоги до обмінників валюти

Курсу на табло не буде: Нацбанк посилює вимоги до обмінників валюти

Укрінформ
Національний банк посилює вимоги до небанківських установ, що здійснюють торгівлю готівковою валютою. Курси валют можна буде дізнатися тільки в приміщеннях обмінників, а сам процес купівлі/продажу здійснюватиметься з обов'язковим відеоспостереженням.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Національний банк вважає, що розхитування ситуації з готівковим курсом під час війни задля отримання додаткової маржі в сегменті, де купує валюту населення, є неприпустимим. Зважаючи на це, з метою мінімізації спекуляцій та створення дійсно конкурентного середовища, НБУ посилює вимоги до небанківських установ щодо організації торгівлі готівковою валютою", - йдеться в повідомленні.

По-перше, інформація про встановлені курси має надаватися населенню в стандартизованому вигляді в чітко визначеному форматі – копії наказу (розпорядження). Ця інформація розміщуватиметься виключно в касах установ та їх структурних підрозділів.

При цьому небанківським фінансовим установам та операторам поштового зв'язку забороняється здійснювати інформування про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют поза межами кас установ та їх структурних підрозділів, привертаючи до них додаткову надмірну увагу будь-якими цифровими значеннями чи символами.

По-друге, відновлено обов’язок подання установами інформації до Реєстру приміщень, в яких здійснюються валютні операції з використанням готівки.

По-третє, для контролю за дотриманням небанківськими фінансовими установами порядку валютних операцій та забезпечення безпеки процес купівлі-продажу валют повинен здійснюватися з обов'язковим відеоспостереженням.

Крім того, висувається низка вимог до приміщень, де купують/продають валютні цінностей. Зокрема, Нацбанк перегляне технічні вимоги до кас.

По-четверте, для посилення контролю за додержанням вимог стосовно купівлі-продажу валют виключно із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО) інформація про використовувані РРО передаватиметься до Нацбанку. Це дасть змогу зміцнити податкову дисципліну, вважають у НБУ.

На сьогодні, стверджує регулятор, небанківські установи ухиляються і практично не сплачують податок на прибуток. Сплачений податок на прибуток таких компаній становить всього 0,00185% від обсягу купленої ними валюти, або близько 7 млн грн за рік на весь ринок.

Читайте також: Долар по «36 і шість»: що буде з економікою та цінами?

Ці зміни не стосуються банків, оскільки на сьогодні практично не зафіксовано зловживань із їхнього боку у сфері торгівлі готівковою валютою. Проте у разі виявлення зловживань, застерігають в НБУ, аналогічне регулювання буде запроваджено і для банківських установ.

Наведені та інші зміни містить постанова Правління Національного банку України від 29 липня 2022 року №165, що набирає чинності з 29 липня 2022 року.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк України 21 липня скоригував офіційний курс гривні до долара США на 25% - до 36,5686 грн/дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-