Зеленський – про експорт зерна: Перевірки у наших водах робитиме тільки Україна

Зеленський – про експорт зерна: Перевірки у наших водах робитиме тільки Україна

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна розпочне експорт зерна через порти Чорного моря відповідно до досягнутих у Туреччині домовленостей.

Про це він заявив на спільному з Президентом Гватемали Алехандро Джамматтеї брифінгу у Києві, відповідаючи на запитання журналістів, передає кореспондент Укрінформу.

"Україна сказала, що ми готові експортувати, росія має розблокувати Чорне море... Я вважаю, ми обов'язково розпочнемо експорт, щоб ще раз довести всьому світу, що не Україна блокує експорт - це ті наративи, які поширені сьогодні ... російською федерацією", - сказав Зеленський.

Читайте також: Безпеку кораблів-перевізників українського зерна взяли на себе Туреччина й ООН - Подоляк

Він наголосив, що Україна зі свого боку зробила все, щоб забезпечити експорт.

"Ми все зробили, все підготували, з нашого боку коридор є. В наших водах контролює все Україна, перевірки в наших водах буде робити тільки Україна. Ми деокупували наш острів Зміїний, і це дуже важливий момент для контролю безпеки щодо інших коридорів транспортування зерна. А далі вже питання ООН і Туреччини, наскільки вони можуть контролювати російську федерацію, яка показала, що може бити ракетами після навіть домовленостей. Це їхнє ставлення до партнерів, ООН і до Туреччини", - заявив глава Української держави.

Він також наголосив на довірі до партнерів - Туреччини та ООН.

Читайте також: Першим для вивезення зерна з України запрацює порт «Чорноморськ»

"Ми прекрасно розуміли, що саме в такому форматі ми повинні домовлятися. Ми довіряємо Туреччині та ООН, з якими підписали відповідні документи щодо експорту зерна, а вони повинні були говорити про безпеку щодо кораблів інших держав, які погодились перевозити зерно", - сказав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі, за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії, 22 липня підписано угоду, в межах якої здійснюватиметься вивезення зерна та іншого продовольства з портів України.

Після підписання 22 липня Ініціативи щодо експорту зерна та пов'язаних харчових продуктів морським шляхом ведеться підготовка портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» до відновлення роботи. Захід суден у них і вихід здійснюватиметься шляхом формування каравану, що супроводжує судно лідирування.

23 липня загарбники атакували Одеський морський торговельний порт крилатими ракетами типу "Калібр". Дві ракети були збиті силами протиповітряної оборони, ще дві влучили в об'єкти інфраструктури порту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-