Україна у Стамбулі не підписує жодних документів з росією - Подоляк

Україна у Стамбулі не підписує жодних документів з росією - Подоляк

Укрінформ
Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк наголошує, що Україна у Стамбулі не підписує жодних документів з росією.

Як передає Укрінформ, про це він написав у Твіттері.

"Щодо стамбульського договору "про вивезення українського зерна". Попередньо. Україна не підписує жодних документів з росією. Ми підписуємо договір з Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов'язання перед ними. росія підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН", - підкреслив Подоляк.

За його словами, "жодного супроводу транспорту російськими кораблями та присутності російських представників у наших портах. У разі провокацій — негайна військова відповідь".

Читайте також: Експорт зерна: українська делегація прибула на переговори до Стамбула

Усі перевірки транспортних кораблів, - зауважив Подоляк, - здійснюватимуться спільними групами в турецьких водах у разі виникнення такої потреби".

Як повідомлялося, у результаті неспровокованої російської агресії в Україні було заблоковано більше 20 мільйонів тонн зерна, призначеного на експорт, у тому числі в рамках Світової продовольчої програми ООН. Це поставило під загрозу голоду найбільш уразливі країни світу, зокрема, в Африці.

Читайте також: «Зернова угода»: Держдеп нагадав, що росію треба примушувати виконувати обіцянки

ЄС організував «коридори солідарності» на кордонах з Україною для вивезення зерна сушею, автомобільним та залізничним транспортом, а також внутрішніми водними шляхами, але це дає змогу лише частково вирішити проблему.

Українська делегація на чолі з міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим перебуває у Стамбулі на переговорах щодо зернового питання.

Читайте також: Від рф угоду про «зернові коридори» підпише шойгу – ЗМІ

У рамках візиту українська сторона провела зустріч з генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гуттерешем. Зокрема обговорювалась ініціатива ООН щодо розблокування морських портів для експорту продовольства та гарантії безпеки для суден.

Гуттереш вкотре висловив підтримку деблокаді українських портів та запевнив, що безпека є беззаперечним пріоритетом ООН. Генсекретар ООН пообіцяв, що організація докладе максимум зусиль, аби цей принцип дотримувався всіма учасниками переговорів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-