Україна спонукає Канаду продовжити санкції, а ФРН - блокувати трансфер турбіни для Nord Stream

Україна спонукає Канаду продовжити санкції, а ФРН - блокувати трансфер турбіни для Nord Stream

Укрінформ
ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) у складі експертної групи Макфола-Єрмака виступає за збереження санкцій проти росії та блокування трансферу турбіни для газогону "Північний потік-1".

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу ОГТСУ.

"Представники Оператора ГТС України в особі гендиректора ОГТСУ Сергія Макогона та директорки з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Ольги Бєлькової доєдналися до Міжнародної робочої групи з питань санкцій проти росії (група Макфола-Єрмака), які закликали уряд Канади, підтриманий урядами Німеччини та США, скасувати рішення про відмову від санкцій. Крім того, експерти групи закликали ФРН заблокувати трансфер до росії першої з турбін Siemens, вже поставленої з Канади до Німеччини", - йдеться у повідомленні.

Окрім того, ОГТСУ безпосередньо звернувся з листом до Парламенту Канади із обгрунтуванням щодо можливостей газпрому постачати більші обсяги газу українським маршрутом, зокрема, через точку з’єднання "Суджа". Зазначається, що протягом останніх двох місяців російський монополіст транспортує через "Суджу" 40-42 мільйонів кубометрів газу на добу, хоча зарезервована та сплачена потужність складає 77,2 мільйона кубометрів на добу. При цьому транзитна угода передбачає можливість додатково залучити потужності ще на 9,8 мільйонів кубометрів газу на добу.

Читайте також: Україна докладе всіх зусиль, щоб передача турбіни для Nord Stream не мала наслідків - Кулеба

В ОГТСУ наголосили, що загалом транзит газу до ЄС може складати щонайменше 87 мільйонів кубометрів на добу. При цьому загальна технічна потужність транспортування газу через точку «Суджа» становить 244 мільйони кубометрів на добу.

Як повідомлялося, Канада вирішила повернути Німеччині газову турбіну, побудовану компанією Siemens Energy AG, що використовувалася в системі трубопроводу «Північний потік-1». Рішення ухвалене попри заперечення уряду України, а також великої української діаспори в Канаді, які наголошували, що повернення турбіни підірве режим санкцій.

З червня газпром значно скоротив поставки газу в Німеччину газопроводом «Північний потік-1», мотивуючи це відсутністю турбіни Siemens, яка обслуговувалася в Канаді. У зв’язку з ремонтними роботами через «Північний потік-1» наразі газ взагалі не надходить до Європи. Заявлені «ремонтні» роботи мали тривати до 21 липня.

Фото: ОГТСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-