Росія не зможе надовго зупинити постачання газу до Європи - експерт

Росія не зможе надовго зупинити постачання газу до Європи - експерт

Укрінформ
З метою шантажу Росія здатна на короткий час зупинити подачу газу до Європи, але все одно муситиме відновити постачання, виходячи з власних економічних інтересів.

Про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" сказав  генеральний директор ТОВ "Нафтогазбудінформатика" Леонід Уніговський, передає Укрінформ.

"Чи можливо короткочасно повністю припинити постачання газопроводом "Ямал - Європа" (пролягає через Білорусь - ред.)? Можливо. Для прикладу нагадаю, що 7 січня 2009 року Росія припинила транзит газу українською газотранспортною системою. Тобто це все можливо", - сказав Уніговський, зазначивши, що ЄС готується до такого сценарію.

За його словами, зараз близько 40% загального обсягу газу постачається до Європи з РФ: "Тому Європа змушена якимось чином таки зважати на цей неприкритий тиск Росії".

Експерт також не виключає короткочасного припинення транспортування російського газу через ГТС України.

"Розглядається та вивчається питання, якщо Газпром платитиме за замовлені потужності, але фізично газ не транспортуватиме. Короткочасно, я вважаю, це можливо. Український уряд та український оператор газотранспортної системи до цього готуються. Такий варіант не виключений", - указав Уніговський.

Через газовий шантаж Росії, на його думку, опалювальний сезон 2021-2022 в Україні буде доволі напружений. "Напевно, не можна говорити, що все спокійно, все безхмарно. Потрібно говорити, що немає катастрофи, немає критичної ситуації. Але ситуація таки досить напружена", - вважає експерт.

Він зазначив, що зупинка транспортування газу до Європи не буде тривалою, оскільки це негативно позначиться на економічних інтересах Росії.

"Але є й питання, пов'язані зі ставленням Європи до Газпрому, тому що його реноме як надійного постачальника газу таки похитнулося. Проте короткочасне припинення постачання газу можливе", - підсумував Уніговський.

Як повідомлялося, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив перекрити газопровід "Ямал", яким російський газ надходить до Європи, якщо ЄС вирішить закрити кордони через міграційну кризу.

У відповідь на погрози Лукашенка єврокомісар з енергетики Паоло Джентілоні заявив, що у 2022 році буде затверджено оборонну концепцію "Стратегічний компас ЄС", в якій ітиметься і про безпеку газопостачання.

Нагадаємо, 12 листопада постачання російського газу трубопроводом "Ямал" до Європи знизилося приблизно на 40% у порівнянні з попередньою добою. При цьому обсяг прокачування газу через Україну залишився незмінним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-