«Зернові коридори» розблокують експорт з росії добрив і продовольства - МЗС Туреччини

«Зернові коридори» розблокують експорт з росії добрив і продовольства - МЗС Туреччини

Укрінформ
Дипломатичні контакти щодо відкриття “зернових коридорів” для вивезення продовольства з України тривають. У ключі вирішення цього питання йдеться і про те, що росія також отримає можливість вивозити свою продукцію, оскільки остання не є підсанкційною.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі TRT Haber сказав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

“Наші контакти тривають і після зустрічі в Стамбулі. Сподіваємося, найближчими днями повідомимо хороші новини. Ми співпрацюємо з обома сторонами та ООН у цьому напрямку. Сподіваюся, ми отримаємо результат і вирішимо ще одну проблему”, - сказав Чавушоглу.

Читайте також: Ердоган сподівається, що домовленості про «зернові коридори» викладуть на папері вже цього тижня

Міністр зауважив також, що відкриття “зернових коридорів” передбачає не лише експорт зерна, соняшнику та соняшникової олії з України, а також відкриття шляху для росії експортувати як ці продукти, так і добрива.

“Це також відкриє шлях для Росії експортувати як ці продукти, так і добрива, які потрібні світові. Хоча ці продукти не входять до санкційного списку, існують санкції для суден, які перевозитимуть ці продукти. Це питання логістики, не всюди доступне обслуговування, страховка важлива. Для здійснення цих платежів має працювати банківська система”, - сказав Чавушоглу.

За його словами, над цим питанням також працюють у США та ЄС.

Читайте також: Йтиме через три порти: в Україні назвали шляхи можливого експорту зерна

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Forbes сказав про те, що Туреччина веде складну гру з балансуванням, і до неї у Києва є питання, незабаром можуть відбутися повноцінні переговори між Україною і Туреччиною, де сторони пройдуться віч-на-віч по всіх питаннях.

13 липня у Стамбулі відбулася зустріч військових делегацій міністерств оборони Туреччини, України та росії, а також делегації ООН щодо питання вивезення з України зерна Чорним морем, під час якої було досягнуто домовленості щодо низки технічних питань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-